Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 26 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Az alább közölt általános könyörgő imádságot szeretettel ajánljuk minden gyülekezet figyelmébe, bátorítva a gyülekezeti lelkészeket arra, hogy az istentisztelet liturgiájának alakításakor számoljanak a rovatunk nyújtotta lehetőséggel is.

Előtted állunk, Istenünk, az idővel, amit adtál nekünk. Múlt és jövő mezsgyéjén múltunkra gondolunk. Bocsásd meg, hogy gyakran rossz hagyományokat ápoltunk. Bocsásd meg, hogy hagytuk torzulni az emberséget. Bocsásd meg, hogy szenvedéseket, sebeket és fájdalmakat hagytunk magunk mögött.

Hálát adunk Krisztus tanúiért a történelemben, az emberséget erősítő gondolatokért, az Istenre figyelő emberekért.

Urunk, kérünk…

[Gyülekezet:] *Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!*

Előtted állunk, Istenünk, az idővel, amit adtál nekünk. Múlt és jövő mezsgyéjén jövőnkre gondolunk. Bocsásd meg, hogy tönkretettük a világ sok szépségét, pedig meg kellett volna őriznünk azokat a jövő nemzedékeinek. Bocsásd meg, hogy elvettük tiszta vizüket, tiszta levegőjüket, a gondolatok és érzések tisztaságát. Bocsásd meg, hogy nem figyeltünk mély hivatástudattal a gyermekek, fiatalok nevelésére.

Hálát adunk, hogy Krisztus miatt még van időnk megérteni téged és hozzád térni. Hálát adunk, hogy tanúságot tehetünk az általunk felfedezett csodákról. Hálát adunk, hogy fejlődésünknek vannak még jó irányba vezető, járható útjai.

Urunk, kérünk…

[Gyülekezet:] *Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!*

Előtted állunk, Istenünk, az idővel, amit adtál nekünk. Múlt és jövő mezsgyéjén jelenünkre gondolunk. Bocsásd meg, hogy vakok vagyunk a mai nap találkozásainak ajándékaira. Bocsásd meg, hogy a múltba menekülve mai felelősségünktől próbáljuk elszigetelni magunkat. Bocsásd meg, hogy boldogságunkat csupán a jövőbe vetítjük, közben nem keressük már most közöttünk levő Országodat.

Hálát adunk, hogy ajándékaiddal van tele mindkét kezünk. Hálát adunk, hogy emlékeket, áldásokat és bánatokat, felismeréseket és kudarcokat tudhatunk magunkénak. Hálát adunk, hogy felkelhettünk reggel, és ez a mai nap még a miénk.

Urunk, kérünk…

[Gyülekezet:] *Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!*

Előtted állunk, Istenünk, az idővel, amit adtál nekünk. Múlt és jövő mezsgyéjén ne hagyj magunkra minket! Mint ahogy életünk során mindig, úgy legyél velünk minden napon a világ végezetéig! Jézusért kérünk. Ámen.