Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 26 - Iskolafenntartó egyházak és az OM

e-világ

Iskolafenntartó egyházak és az OM

Az Oktatási Minisztérium várja a négy történelmi iskolafenntartó egyház véleményét és javaslatait a Nemzeti Alaptanterv (NAT) vitaanyagáról és középtávú közoktatás-fejlesztési stratégiájá- nak munkaanyagáról – tájékoztatta az említett egyházak vezetőinek minisztériumban tett látogatását követően a tárca a Magyar Távirati Irodát.

A Szabados Tamás politikai államtitkárral történt június 13-i találkozón Seregély István érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke; Frenkl Róbert, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, és Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, valamint a minisztérium és az egyházak szakértői vettek részt.

A politikai államtitkár a megbeszélésen együttműködést kért az egyházak vezetőitől, hogy a demográfiai tényezők miatt megszüntetendő önkormányzati iskolák esetleges egyházi fenntartásban történő működtetéséről szóló döntések meghozatalakor a gyermekek érdekei le- gyenek az elsődlegesek, és az egyedi esetekben az egyházak az adott település, illetőleg a magyar közoktatás egészének szempontjaira is legyenek figyelemmel.

A minisztérium közleménye szerint Seregély István elmondta: a katolikus egyház a gyereklétszám csökkenése miatt új iskolákat nem akar létrehozni, de meglévő intézményeit megfelelő létszámmal kívánja működtetni.

Bölcskei Gusztáv arról szólt, hogy a református egyháznak sem célja a mindenáron történő iskolaátvétel, s hogy utasítottak már vissza ilyen önkormányzati megkeresést.

Frenkl Róbert szerint az egyházak nem akarnak expanziót az oktatás terén, de a túljelentkezések azt mutatják, hogy a társadalom igényli az egyházi iskolák munkáját.

MTI