Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 26 - "Isten éltesse, püspök úr!"

Keresztutak

"Isten éltesse, püspök úr!"

A címben idézett mondat többször elhangzott 2003. június 20-án a Magyar Katolikus Egyház váci püspöki palotájában, ahol beiktatták megyéspüspöki tisztébe dr. Beer Miklós korábbi esztergomi segédpüspököt. Mivel Beer Miklóst már 2000-ben püspökké szentelték, a főpásztori szék elfoglalása most kizárólag jogi aktus volt. A liturgikus esemény a másnapi – hívek körében tartott – szentmise alkalmával zajlott. Ez a jelen tudósítást író számára szokatlan volt, hiszen a jogi aktus keretében is elfért volna egy imádság, egy ének és egy áldás. Mindezért azonban kárpótolt a jogi formákban is megjelenő imádságos lelkület...

A magyar katolikus püspöki kar – Erdő Péter prímás érsek és Seregély István egri érsek vezetésével – szinte teljes létszámban jelen volt, de részt vett az ünnepségen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Kálmán egyházi ügyekért felelős államtitkár, jó néhány közéleti személyiség, illetve megjelentek a különféle felekezetek képviselői is.

A 60 éves, mégis nagyon fiatalos főpásztort köszöntötte D. Szebik Imre, egyházunk elnök-püspöke is. „A mi alkalmasságunk az Istentől van” – idézte Pál apostol szavait, majd biblikus, testvéri és humort sem nélkülöző szavai kívántak áldást az egyházban betöltött szolgálatára, ahol – utalt Szebik püspök az Ágostai hitvallás szavaira – az evangéliumot tisztán hirdetik, és a szentségeket Krisztus rendelése szerint szolgáltatják ki. Az Ágostai hitvallás 1999. október 31. óta különösen is összeköt minket – hangsúlyozta –, hiszen a megigazulásról szóló közös nyilatkozatot mind a római, mind pedig az evangélikus egyház aláírta, és alapvető iratként kezeli.

Olvasóink nevében is áldást kívánunk a bázist (az egyházközségeket) jól ismerő és szerető, illetve az ökumenikus együtt munkálkodást hitbeli kérdésnek tekintő új megyéspüspöknek. Végezze szolgálatát úgy az új tisztségében, hogy Krisztus egyháza, annak egysége, testvéri közössége épülhessen. Kívánjuk, hogy püspöki jelmondata – „Permanentes in fide”, azaz: „Maradjatok meg a hitben!” – végigkísérje útját, hogy ő és a rá bízottak Pállal együtt vallhassák: „a hitet megtartottam…” Isten áldja, püspök úr!

Hafenscher Károly