Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 26 - Otthon, édes otthon

Keresztutak

Otthon, édes otthon

Épülő Habitat házak Dunavarsányban
Egyszerű, tisztességes, megfizethető otthonokat teremteni – ez a célja az amerikai házaspár, Millard és Linda Fuller által alapított nonprofit ökumenikus szervezetnek. Az 1976-ban létrehozott Habitat for Humanity mára több mint 80 országban közel 150 ezer otthont teremtett a helyi önkormányzat és a Habitat szervezet, a rászoruló családok, valamint anyaországbeli és külföldi önkén- tesek bevonásával. Hazánkban 1996-ban, Vácott épültek az első házak, és a munkálatokban Jimmy Carter volt amerikai elnök is részt vett. A Habitat for Humanitynek köszönhetően az elmúlt hét esztendőben Vác mellett további négy helységben (Gödön, Csepelen, Dunavarsányban, Csurgón) összesen 73 család jutott saját otthonhoz.

Az alapító házaspár június 19–20. között Magyarországra látogatott. Felkeresték Lamperth Mónika belügyminisztert, valamint dr. Szabó Istvánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét. A Református Hittudományi Egyetemen június 19-én este megrendezett fogadáson dr. Bóna Zoltán, a Habitat for Humanity magyarországi igazgatójának köszöntése után Millard Fuller szólt a megjelentekhez, akinek szavait Koroknai Ágnes tolmácsolta. Mint kiemelte: az építkezésekkel az a céljuk, hogy a reménytelennek tűnő, nehéz helyzetben élők számára kiutat biztosítsanak, és segítsék őket abban, hogy emberhez méltó életet élhessenek. Számára ez jelenti hitének megélését, a gyakorlatba átültetett kereszténységet.

Munkájuk eredményeként június 21-én, szombaton Kolozsvárott átadták a századik romániai Habitat-házat. Innen Örményországba, majd Lengyelországba utaznak, ezután térnek vissza Amerikába. Megtudhattuk tőle azt is, hogy ezenkívül még Macedóniában és Szibériában is építkeztek. Segítő szándékkal fordulnak nemcsak a keresztények, hanem az egyetlen egyházhoz sem kötődők vagy éppen a muszlimok felé is.

Fuller megosztott a hallgatókkal egy történetet, mely szerint amikor Jordániában nekiláttak a munkának, igencsak furcsán néztek rájuk, mondván: „Mért akartok itt házat építeni, hiszen ti keresztények vagytok!” Miután az ötvenedik otthon is elkészült, „beismerték”, hogy „a keresztények nem is olyan rosszak”… Ez a példa is azt mutatja, hogy a barátság megszabadít az ellenségeinktől. Nem tesszünk mást, mint hogy megvalósítjuk a jézusi parancsot: szeressük egymást és ellenségeinket. Millard Fuller beszéde végén arra kérte az egybegyűlteket, hogy ők is éljék meg és terjesszék ezt az üzenetet. „Magyarországon eddig 75 házat sikerült felépítenünk, de még 1 millió 200 ezer ember van itt, akinek tisztes otthonra lenne szüksége” – mondta.

Ezután a lakástulajdonosok nevében a csurgói Kovács Zsuzsa kapta meg a szót. Elmondta, miként került kapcsolatba a mozgalommal, mennyire hálás minden segítségért, és milyen boldog volt, amikor pontosan ötven nappal ezelőtt gyermekeit egyedül nevelő, háromgyermekes anyaként beköltözhetett új otthonába.

A Habitat for Humanity mozgalommal kapcsolatos bővebb információkhoz Millard Fuller „A kalapács teológiája” című könyvén (Kálvin Kiadó, ára 950 forint), valamint a www.habitat.hu internetes oldalon keresztül juthatnak az érdeklődők.

Gazdag Zsuzsanna