Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 26 - Keszthelyi kastélymúzeum: nyáron éjszaka is nyitva

Kultúrkörök

Keszthelyi kastélymúzeum: nyáron éjszaka is nyitva

A nyári időszakban este tíz órakor újranyitja kapuit a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, amely meghatározott napokon éjfélig várja majd a látogatókat – tájékoztatta Czoma László, az intézmény igazgatója az MTI-t.

A Balaton-parti közgyűjtemény a melegebb éghajlatú országokban kialakult szokásokhoz igazodva változtatja meg nyári nyitvatartási rendjét.

– Az időnként 40 Celsius-fokos melegben nem várhatjuk el vendégeinktől, hogy a Festetics-kastélyt válasszák a Balaton helyett – indokolta a döntést az igazgató. Ismertetése szerint a szokásos, este hat óráig tartó látogatási időn túl júliusban és augusztusban hetente három alkalommal – kedden, csütörtökön és szombaton – este tíztől éjfélig újra megnyitják a múzeum kapuit.

Az éjszakai látogatáson elsősorban a főúri életformát bemutató termeket nyitják meg a látogatók előtt. A gyertyával kivilágított termekben a hangulatot korhű ruhába öltözött teremőrök teszik majd teljessé.

A külön költségek miatt az éjszakai belépők árai mintegy 15-20 százalékkal lesznek magasabbak a nappali jegyekénél.

Az igazgató reményei szerint az új nyitva tartásnak köszönhetően az eddig is 200 ezret meghaladó éves látogatószám további 10-15 százalékkal emelkedik. Czoma László szólt arról is, hogy az Ybl Miklós tervezte kocsiházban augusztusban nyílik Közép-Európa legnagyobb hintó- és lóvontatású szánkó múzeuma.

A gyűjtemény elsősorban az Osztrák–Magyar Monarchia területén a 18–19. században használt, illetve készített hintókat mutatja be.

A keszthelyi kastélymúzeum jármű-gyűjteményben többek között látható lesz Ferenc Ferdinánd, Mária Valéria és Rudolf trónörökös egykori lovas kocsija. Ugyancsak augusztusban nyílik az „Ezer éve együtt” című kiállítás, amely római katolikus, református, evangélikus, zsidó, görög katolikus és görögkeleti szerb vallási emlékeket, egyházi kincseket mutat be.

Az Eiffel tervezte pálmaházban és a hozzá kapcsolódó 2,5 hektáros ligetben szeptembertől lesz látogatható a Balaton-felvidék füvészkertje.

MTI