Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Evangélikus pedagógustalálkozó Miskolcon

Egyházunk egy-két hete

Evangélikus pedagógustalálkozó Miskolcon

„A tudás kincs, a bölcsesség adomány” – ezzel a mottóval rendezett országos pedagógiai konferenciát Miskolcon június 30. és július 2. között a Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási Osztálya, valamint a miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola. A rendezvényen 16 evangélikus oktatási intézmény – óvoda, általános iskola, középiskola, kollégium – közel hétszáz fővel (!) képviseltette magát.

A belvárosi evangélikus templom ódon falai között – Veczán Pál esperes nyitóáhítata után – Mihályi Zoltánné, a MEE Oktatási Osztályának vezetője köszöntötte a vendégeket, majd Fellegvári Zoltán, a vendéglátó iskola igazgatója ismertette a konferencia programját.

Már az első napon igen színvonalas referátumok hangzottak el. Bányász Mónika, a miskolci evangélikus gimnázium tanára a tanulási problémák megelőzéséről és kezeléséről beszélt, dr. Csepregi András evangélikus lelkész, a Nyíregyházi Főiskola tanszékvezetője pedig a keresztény pedagógiáról tartott továbbgondolkodásra késztető előadást.

Pedagógusaink másnap szekcióüléseken vitatták meg a különböző szakterületek problémáit, ezután a kétszintű érettségi vizsgák eddigi tapasztalatáról és várható következményeiről esett szó Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont igazgatója, valamint Gál Tibor, az aszódi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettesének tolmácsolásában.

„Kihívások a tehetséggondozásban és a társadalmi kérdésekben az egyházi iskolákban” témacímmel előadást tartott még a nap folyamán Sarka Ferenc főosztályvezető, Sándor Frigyes evangélikus lelkész és Pelikán István, a miskolci evangélikus gimnázium tanára. A konferencia zárónapján korunk problémájáról, a drogról beszélt dr. Tarnóczky Margit, a Miskolci Drogambulancia vezetője, majd a Miskolci Galériában az intézmény igazgatója, dr. Dobrik István vezette végig az evangélikus pedagógusokat.

A tartalmas három nap után – az úrvacsoraosztással egybekötött záró-istentiszteleten – D. Szebik Imre elnök-püspök szolgált spirituális útravalóval a konferencia valamennyi résztvevője számára.

Dr. Lakatos Zoltánné