Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Az alább közölt általános könyörgő imádságot szeretettel ajánljuk minden gyülekezet figyelmébe, bátorítva a gyülekezeti lelkészeket arra, hogy az istentisztelet liturgiájának alakításakor számoljanak a rovatunk nyújtotta lehetőséggel is.

Istenünk! Könyörgünk ezért a világért, melyet szeretettel adtál nekünk minden javával és áldásával. Add, hogy ne tudjon teret nyerni az erőszak és a szenvedés, a háború és az értelmetlen halál. Add, hogy ne pusztuljon környezetünk. Add, hogy tiszta Földet adjunk tovább utódainknak. Segítsd meg mindenütt jelen levő népedet, hogy rólad tanúskodjon, amikor felelősen bánik a teremtett világ kincseivel.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Istenünk! Könyörgünk ezért az országért, ahol megszabtad küldetésünket. Adj felelősséget azoknak, akik emberek sorsa felől döntenek. Adj tisztességet és igazságot azoknak, akik igaz szívvel munkálkodnak a nemzetért. Adj mezeinknek jó időjárást és bő termést. Add a béke örömét. Segítsd meg a te népedet, hogy rólad tanúskodjon, amikor betölti hivatását, és becsülettel végzi mindennapi munkáját.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Istenünk! Könyörgünk gyülekezetünkért. Add, hogy ne hangozzék hiába a te igéd. Add, hogy akik hallgatnak, azoknak figyelmes és befogadó legyen szívük. Add, hogy ez a gyülekezet igazi lelki otthonává legyen mindazoknak, akik megtalálták benne a Krisztussal való közösséget. Segítsd meg a te népedet, hogy rólad tanúskodjon a testvéri közösség a hordozó szeretet és a megtartó hit megélésében.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Istenünk! Könyörgünk önmagunkért, mindennapi életünkért. Adj erőt küzdelmeinkhez. Adj munkánknak értelmet, kitartásunknak eredményt, örömünknek felszabadultságot, életünknek békességet. Adj enyhülést a szenvedők fájdalmára. Adj vigaszt a szomorú szívűek bánatára. Add a feltámadás reménységét azoknak, akik mellől elmentek szeretteik. Segítsd meg a te népedet, hogy rólad tanúskodjon, és ne fáradjon meg Krisztus követésében.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Istenünk! Könyörgünk célunk eléréséért. Add, hogy készen érjen bennünket, amikor eljön a te nagy napod. Míg tart a kegyelem ideje, adj megtérést, adj hitet, adj kegyelmet. Segítsd meg népedet, hogy az örök országban az előttünk jártakkal és az utánunk következőkkel egyek lehessünk a tőled kapott örömben, dicsőségben, örök életben!

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Miatyánk…