Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Civil szervezetek a humanitárius és fejlesztési együttműködésért

e-világ

Civil szervezetek a humanitárius és fejlesztési együttműködésért

Tizenkét teljes jogú és hét megfigyelői státussal rendelkező tagszervezettel megalakult a „HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség”. A nem kormányzati, nonprofit, fejlesztési és segélyszervezeteket tömörítő magyar egyesület célja, hogy a tagok évtizedes tapasztalatait felhasználva egységesen folytasson párbeszédet, tárgyalásokat a humanitárius segítség és fejlesztési együttműködés koncepciója terén a mindenkori magyar kormánnyal.

Lehel László evangélikus lelkész, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat igazgatója, aki egyben az újonnan megalakult szervezet elnöke is, elmondta: hasonló együttműködések jöttek már létre a szomszédos országokban, de ez az egyetlen, ahol a tagok komoly tagdíjat is fizetnek. A szövetség elnökségét a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és a BOCS Alapítvány alkotja. Az egyesület tagja még – többek között – a Katolikus Karitász–Caritas Hungarica és a UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága is.