Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Országos protestáns napok

Közlemények, nyilatkozatok

Országos protestáns napok

2003. október 17-31.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) ez évben is megrendezi a már hagyományos országos protestáns napokat. Az események gazdái a református, evangélikus, baptista és metodista egyházak. Budapesten és vidéken is lesznek ünnepségek, rendezvények, melyeken közösen tájékozódhatnak gyülekezeteink. Köztudomású, hogy 2004-ben az Európai Unió tagjai közé vesznek fel bennünket. Jó dolog, ha már most ismereteket szerzünk arról, hogy hogyan élnek Európa egyházai az unióban, mennyire élénkek az ökumenikus kapcsolatok a tagállamok és a felekezetek között. Központi előadásokon is hallhattunk e kérdésekről, de jó lenne, ha a tagállamok társadalmáról és a felekezetek életéről a különböző regionális rendezvényeken is elhangzanának referátumok.

Budapesten két hagyományos központi rendezvényt tartunk. Október 26-án, vasárnap 17 órakor a Budapest Kongresszusi Központban (XII., Alkotás u. 63–67.) lesz a protestáns kulturális est. Előadást tart Fasang Árpád, hazánk UNESCO-nagykövete (Párizs) „Protestantizmus és európai kultúra” címmel. Ezt követően egyházi középiskoláink diákjainak tolmácsolásában versek és irodalmi részletek hangzanak el. A zenei műsort a celldömölki evangélikus gyülekezet énekkara, a Kecskeméti Református Kollégium énekkara és a baptista fúvósok szolgáltatják. Az est keretében adják át az egyházak oktatási és kulturális díjait az idei kitüntetetteknek. Az estre belépődíjat ez évben sem kérünk, de az előző évekhez hasonlóan a helyfoglaláshoz szükséges ingyenes belépőjegyeket a MEÖT irodájától kell írásban igényelni 2003. szeptember 15-ig (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3. Fax: 371-2691. E-mail: okumenikus@lutheran.hu).

Az országos reformációi ünnepély ez évben a Deák téri evangélikus templomban lesz október 31-én este 6 órakor.

Az október végi napokban a gyülekezetek, iskolák, intézmények szervezzenek regionális ünnepélyeket, sorozatokat, hogy országszerte megünnepeljük a reformáció hetét. Az időpont alkalmas arra, hogy a helyi történelmi hagyományokat felelevenítsünk, illetve szellemi, kulturális, zenei és sporteseményeken mozduljanak meg a fiatalok és idősek.

Kérjük, hogy a szervezett programok helyét, időpontját, címét és előadóját 2003. szeptember 15-ig a MEÖT irodájának fenti címére szíveskedjenek írásban bejelenteni, hogy egyházi hetilapjainkban időben közreadhassuk azokat.

Tóth-Szöllős Mihály,a szervezőbizottság elnöke