Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Luther-színdarab

Kultúrkörök

Luther-színdarab

A „Luther Storys” című előadással az olasz Fernando Scarpa rendező harmadik olyan produkciójára készül Wittenbergben, amely a reformációhoz kapcsolódik. (Korábbi munkái e témában: A fiatal Luther; Thesys – Találkozás az ördöggel.) A színmű Luther Márton életének jelentősebb eseményeit kívánja a nagyközönséggel megismertetni.

A bemutató tervezett időpontja július 18-a, helyszíne pedig a wittenbergi városi templom lesz. Mind a premiert, mind pedig a további hét előadást az évente megrendezett „Wittenberger Kultursommer” elnevezésű nyári kulturális rendezvény keretében láthatják az érdeklődők. A színdarab alapjául a reformátor írásai, életrajzi könyvek, valamint az angol drámaíró, John Osborne műve szolgált. A 21 szereplő öt európai országból érkezett a reformáció városába.

Amint Irina Haleck dramaturg elmondta, Fernando Scarpa rendező a várossal együttműködve egy „Wittenberg Színpad” elnevezésű projektet hívott életre azzal a céllal, hogy új lendületet adjon a régió kulturális életének, sokszínűbbé és változatosabbá téve azt. További Lutherről szóló darabok színrevitelén is gondolkodnak, melyekhez az eddig már bemutatott előadások szolgáltathatnák a „kiindulási alapot”.

A szervezők szerint a „Luther Storys” jó ok arra, hogy a közös Európát, illetve annak a kultúrában és színjátszásban megmutatkozó erejét ünnepeljék.

(Glaube und Heimat)