Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Fasori koszorúzás

A közelmúlt krónikája

Fasori koszorúzás

A budapest-fasori gyülekezet a június 29-én tartott istentisztelet keretében immár tizenharmadik alkalommal koszorúzta meg a temploma falát díszítő második világháborús emlékművet, amely a hadi események során életüket vesztett gimnáziumi tanárok, diákok és gyülekezeti tagok hősi halálának állít emléket.

  1. dr. Harmati Béla püspök – aki maga is a gimnázium növendéke volt – 1991 júniusában szentelte fel az Ágostai Hitvallású Evangélikus Főgimnázium Benczúr Gyula Képzőművészeti Önképzőkörének egykori diák elnöke, a nemrégen elhunyt dr. Pfahler Pál főorvos, ny. MÁV-főtanácsos által készített domborművet abból az alkalomból, hogy a hazánkat mintegy fél évszázadig megszállva tartó idegen hadsereg utolsó fegyveres katonája békésen elhagyta a magyar földet. Azóta a fasori gyülekezet – új hagyományt teremtve – minden év júniusában, a hónap utolsó vasárnapi istentiszteletén megkoszorúzza az emlékművet.

Az idei ünnepségen Szirmai Zoltán esperes megnyitó szavai után Simon Róbert tanár, az egyházközség presbitere szólt az egybegyűltekhez.

A kegyeletteljes ünnepség a Szózat eléneklése közben az emlékmű megkoszorúzásával, illetve Szirmai Zoltán esperes imádságával és zárószavaival ért véget.

Simon Róbert