Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Lelkészavatás Budapest-Deák téren

Evangélikusok

Lelkészavatás Budapest-Deák téren

Deák László és Molnár Iván
Állványok, por, nejlonnal letakart papi pad – egy építkezés velejárói. Ez a látvány fogadja az érkezőt, ha belép a Deák téri evangélikus templomba. „Stílusosan” építkezésről szólt az ige is július 6-án Deák László és Molnár Iván végzett teológushallgatók avatásán, amikor a hittudományi egyetem képviseletében id. dr. Fabiny Tibor nyugalmazott professzor, a gyülekezet részéről pedig ifj. Cselovszky Ferenc igazgató lelkész állt meg az oltár előtt.

A Déli Evangélikus Egyházkerület nyugalomba vonult püspöke, D. dr. Harmati Béla 1Pt 2,5–6 alapján tartott igehirdetésében egyebek mellett arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évtizedben – a lehetőségeket kihasználva – sok helyen volt építkezés és tatarozás egyházunkban, és minden bizonnyal az új lelkészeknek is kell majd javítaniuk és újítaniuk a gyülekezeteikben. Az apostol levele azonban egy másik „renoválásról” szól. A spirituális, lelki-szellemi valóságról, ami a kezdő, fiatal lelkészek számára elsőrendű feladattá kell, hogy váljék. „Igaz, hogy a romos parókia vagy gyülekezeti ház miatt megszólhatják a lelkipásztort, mégis az legyen a fontosabb, hogy a lelki ház, a szent papság építésén munkálkodjanak” – hangsúlyozta a püspök. Majd így folytatta: „Már adott a szegletkő is, Jézus Krisztus. Az állandó megújulásra szoruló egyháznak, az épülésre vágyó, kérdező, fiatalabb és idősebb gyülekezeti tagoknak, valamint Deák Lászlónak és Molnár Ivánnak is erre a fundamentumra kell építenie.”

Hogy milyen is a most felavatottak „életalapja”, gyülekezeti háttere, arra hallhattunk utalásokat magában a prédikációban is. Megtudhattuk például, hogy nem véletlenül esett a választás a Deák téri gyülekezetre (Deák László ugyanis ezer szállal kötődik ehhez a közösséghez), illetve hogy Molnár Iván a romániai Nagylakról érkezett Magyarországra.

Az avatás utáni fogadáson beszélgetve az is kiderült, hogy Deák László édesapja a Deák téri egyházközség presbitere, ő maga pedig 1980-tól kezdve jár ebbe a gyülekezetbe. Három évig – levelező képzés keretében – hittanárnak tanult, ezután döntött a papi hivatás mellett, és kezdte el az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkész szakát. 2000–2002 között gyülekezeti munkatársként szolgált Kaposvárott. Három évvel ezelőtt megházasodott.

Molnár Iván Nagyváradon született. Nagyapja a nagylaki evangélikus gyülekezet lelkésze volt. Első diplomája szerint kémia–fizika szakos tanár. Reméli, hogy a későbbiekben pedagógusi végzettségét is kamatoztathatja majd. Két évet végzett a kolozsvári protestáns teológián, ezután érkezett a budapesti hittudományi egyetemre, vendéghallgatóként. Végül itt fejezte be tanulmányait.

Az úrvacsorás istentisztelet végeztével – miután az ifjú lelkészek először osztották ki az oltárhoz járulóknak Krisztus testét és vérét – Harmati püspök azt is elmondta az egybegyűlteknek, hogy Deák László Hódmezővásárhelyen, Molnár Iván pedig Dunaföldvárott kezdi meg szolgálatát.

Gazdag Zsuzsanna