Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Lelkészavatás Bakonycsernyén

Evangélikusok

Lelkészavatás Bakonycsernyén

A Szabó házaspár
A bakonycsernyei templom harangjai július 5-én délután rendhagyó istentiszteletre hívogatták az ünneplő gyülekezet tagjait. Azok, akik – szó szerint – felmentek a hegyre épült templomba, útközben arról beszélgettek, milyen lélekemelő eseményre készülnek, hiszen nem minden gyülekezetnek adatik meg, hogy lelkészt „ajándékozhat” egyházunknak. Ezúttal egy házaspár, Szabó Ferenc és felesége, Szabóné Nyitrai Márta álltak az oltár előtt.

A felnevelő gyülekezetek, a beledi és a helyben élő evangélikusokon kívül a rokonok, barátok, lelkésztársak és az elmúlt egy esztendőben – a hatodéves képzés keretében – otthont adó gyülekezetek tagjai is elkísérték az avatandó lelkészeket Bakonycser-nyére. Az avatási liturgiában Szarka Éva helyi lelkész, valamint a teológia részéről Jutta Hausmann professzor asszony segédkezett. A záró úrvacsorai szolgálatban pedig Béres László beledi lelkész vett részt.

Ittzés János püspök Ézs 40,1–2 alapján Isten vigasztalásának hirdetéséről prédikált. Napi parancsként helyezte ezt az ifjú szolgatársak szívére. Ézsaiás korában is azt mondta a világpolitika, hogy nincs reménység, miközben a próféta mégis ennek ellenkezőjéről tett bizonyságot. A politika ma is hasonlóan gondolkodik, miközben mindenki aggódik. Jézus tanítványai viszont tudják, hogy ki irányítja a világot. Ezért sohasem a mi erőnkből kell vigasztalnunk. „A világ Gazdája nektek is megígérte, hogy veletek marad a világ végezetéig” – hangsúlyozta a püspök.

Az úrvacsorás lelkészavatási istentisztelet után köszöntésekre került sor, amelyekből megtudhattuk, hogy Nyitrai Márta személyében a beledi gyülekezet már a tizedik (!) lelkészt adta egyházunknak.

Szabó Ferenc a bakonycser-nyei gyülekezetben nőtt fel. Az általános iskolát Budapesten, a szlovák–magyar két tannyelvű iskolában végezte, majd az újrainduló Fasori Evangélikus Gimnázium első végzős évfolyamán érettségizett. Műszaki főiskolai tanulmányait megszakítva jelentkezett az evangélikus teológiára. Közben egy évet a bécsi egyetemen töltött ösztöndíjasként. Jelenleg hebraisztikai egyetemi tanulmányokat folytat, illetve a következő tanévtől az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktori képzésében vesz részt. A hatodévet a pilisi gyülekezetben töltötte. Egy évvel ezelőtt vette feleségül Nyitrai Mártát, aki a beledi gyülekezetből származik. A soproni líceumban érettségizett, onnan felvételizett a teológiára. A hatodév alatt az irsai gyülekezetben szolgált. Lapzártánkig nem ismert, hogy Márta mely egyházközségben kezdi meg augusztus közepétől lelkészi szolgálatát

Menyes Gyula