Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - Római katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott

evél&levél

Római katolikus szertartás a IV. országos evangélikus találkozón Székesfehérvárott

Tudom, hogy azok a hittestvéreim, akik ezen az együttléten nem vehettek részt, értetlenül állnak a cím képtelensége előtt. Önmaguktól vagy egymástól kérdezgetik: Netán itt valami fatális tévedésről, esetleg az egyházi szokásokban való járatlanságról, avagy egyenesen rosszindulatú félrevezetésről van szó?

A „Gyógyulást a világnak”-program jegyében a másfél nap alatt részünk volt érdekes, értékes, hitmélyítő előadásokban, bizonyságtételekben. Nagyszerű kórusok nyújtottak maradandó élményt. Aztán jött a csalódás, az úrvacsorai istentisztelet liturgiája. Nem élménybeszámoló következik, mivel sokadmagammal a lelkészek bevonulása után fájó szívvel elhagytuk a Sportcsarnokot. Úgy éreztük magunkat, mintha egy úrnapi körmeneten vettünk volna részt. Felvetődhet a kérdés, akkor minek az alapján van merszem álláspontomat leszögezni. Ehhez nyújtott segítséget a programfüzet, amelyben 4 oldalon keresztül tartott a liturgikus rend leírása. Tele a katolikus nagymise részeinek latin kifejezéseivel, az Introitustól a Glórián keresztül az Agnus Dei-ig. Közben a lelkészek és a gyülekezet párbeszédeivel, amely egy az egyben olyan volt, mint az áldozással egybekötött római katolikus mise.

Elképzelhető, hogy egy új generációnál ezt a liturgiát be lehet majd vezetni. Ám az idősebb korosztály – de talán még a fiatalabbja is –, akik őseink puritán hagyományain ebbe a régi rendbe nőtt bele, nem tudja elfogadni a tőle nemcsak szokatlan, de idegen, egy másik felekezetre jellemző formát.

Hogy véleményemmel nem voltam egyedül, bizonyítja a megcsappant létszám. Bár lehet, hogy többeknek a vonat menetrendjéhez kellett alkalmazkodniuk. Vagy pedig – hozzám hasonlóan háborgó lélekkel – nem akarták méltatlanul magukhoz venni Krisztus testét és vérét, mert ítéletet ettek és ittak volna.

Még egy utolsó megjegyzést. Különböző fórumokon sok szó esett már az egyház megújulásáról. Nem hiszem, hogy a formaságok fognak elvezetni az „igazi Célig”.

Hittestvéri üdvözlettel:

Lászik Mária (Budapest)

Regionális hozzárendelés: Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség