Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - A magyar nyelvű evangélikus rádióműsorok története dióhéjban

Evangélikusok

A magyar nyelvű evangélikus rádióműsorok története dióhéjban

Az első magyar nyelvű evangélikus rádióműsor 1963. október 4-én volt hallható a Trans World Radio monte carlói adójáról rövidhullámon. A hetente kétszer negyedórás műsorokat kezdetben Terray László, Norvégiában élő lelkész szerkesztette, a műsorelemeket (zenét, éneket, áhítatot, bizonyságtételt) a világ számos területéről kapta hangszalagokon a munkába bekapcsolódó szolgatársaitól. A műsorok nyomán érkező leveleket Kelemen Erzsébet diakonissza válaszolta meg. (Volt olyan év, amikor ezer levél érkezett hozzá.) Terray Lászlótól előbb Joób Olivér, majd 1986-ban Pósfay György vette át a műsorok szerkesztését. 1992-től már itthon, Nagytarcsán, az ott szolgáló Gáncs Péter irányítása alatt készültek a programok.

Az Evangélikus Missziói Központ 1997. végére épült fel Cinkotán, az ottani modern technikai feltételekkel működő stúdió nem pusztán rádióműsorok felvételére alkalmas, hanem például különböző korosztályoknak szóló kazetták, zenei cd-k, avagy „hangos Biblia” készítésére is.

Bővül azoknak a rádióadóknak a köre is, amelyek sugározzák az evangélikus műsorokat. Partnerek egyes helyi kereskedelmi és budapesti kerületi rádiók; de partner a Magyar Katolikus Rádió is, amely kéthetente sugároz félórás evangélikus műsort.

A leghallgatottabb a Magyar Rádió hullámhosszain kéthetente, hétfőnként hallgatható „Erős vár a mi Istenünk” című vallási félóra, ami alkalmanként több százezer emberhez jut el,– a kedvezőtlennek mondható koradélutáni időpont ellenére.

A magyar nyelven készülő evangélikus rádióműsorok készítését évtizedek óta támogatja a norvég és a finn missziós szervezet, a NOREA és a Sanansaattajat.