Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Istenünk! Atyánk! Áldunk, hogy egész földünket betölti dicsőséged. Fordítsd a mi figyelmünket is teremtett világodra, melyet lakóhelyül adtál nekünk. Használj minket eszközül arra, hogy jól éljünk javaiddal, ne szennyezzünk, ne romboljunk és ne legyünk telhetetlenek, hogy el ne vegyük utódainktól az élet lehetőségét, hanem inkább műveljük, szépítsük, őrizzük, hogy jól sáfárkodjunk azzal, amit reánk bíztál.

Urunk, hallgass meg minket!

Irgalmadba ajánljuk hazánkat, népünket. Adj bölcsességet a vezetőknek a jó kormányzásra, mindannyiunknak pedig arra, hogy előmenetelünkre fogjunk össze, és mindent megtegyünk a jó levegőért, a becsületes munkáért, a tisztességes életért, egymás megbecsüléséért.

Egész világunkra is tekints kegyelmesen. A népek vezetőinek adj bölcsességet, hogy szűnjenek a háborúk, ne a szegénység növekedjen, hanem győzzön a könyörület, egymás segítése, a népek közötti különbség növekedése helyett közelebb kerüljünk egymáshoz.

Urunk, hallgass meg minket!

Köszönjük, hogy egyházadban adtál lelki otthont nekünk, ahol megismerhettünk téged és akaratodat. Add, hogy követni is tudjuk. Köszönjük szereteted evangéliumát, melyet ma is hirdettettél nekünk. Köszönjük bűnbocsánatodat, melyet igédben és szent asztalodnál megtalálhatunk, és a közösséget, melyet Lelkeddel építesz gyülekezetünkben. Őrizd egyházunkat, és tisztítsd meg szüntelenül, hogy gyógyulást találjunk, és küldj el bennünket bizonyságtételre, hogy gyógyítók lehessünk.

Urunk, hallgass meg minket!

Tekints irgalmasan a családokra, családunkra. Fűzzed erősre a szeretet kötelékét a házastársak között, hogy az évek múltával se lankadjanak egymással való közösségükben. Segíts ott, ahol szakadoznak a kapcsolatok, hogy idejében megtérjenek hozzád, és újra szeretetközösség tartsa össze a hitvestársakat. Segíts, hogy szülők és gyermekek tiszteljék egymást, békességben éljenek, tedd a családi otthonokat boldog, örömteli közösséggé.

Fogadd irgalmadba azokat is, akik csonka családokban, özvegyen vagy árván élik életüket, hadd érezzék, hogy senki sincs egyedül, aki benned bízik.

Uram, hallgass meg minket!

Könyörgünk minden szenvedőért, akár testi, akár lelki bajaikban keresnek téged, vagy nem is gondolnak arra, hogy nálad a segítség.

Betegágyon, kórházban, elhagyatottan szenvedőknek adj bajaikban gyógyulást, küldj el bennünket is gyógyításukra.

E világ sok baját, zűrzavarát is irgalmadba ajánljuk. Fékezd a gonosz hatalmát, a terror fenyegetését. Adj jó időjárást, és őrizz meg a katasztrófáktól, természeti csapásoktól.

Könyörgünk, erősíts meg minket a hitben és add meg nekünk hitünk beteljesedését, üdvösségünk elnyerését Jézus Krisztus által.

Urunk, hallgass meg minket!