Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - Lelkészavatás Veszprémben

Evangélikusok

Lelkészavatás Veszprémben

Dorn Réka
Július 12-én, szombat délelőtt egy fiatal lelkészjelölt állt szolgatársainak gyűrűjében veszprémi templomunk oltára előtt, hogy a „hivatásos papság” ajándékában részesüljön. Dorn Réka a nagyapa egyházhűségét és az édesapa hivatását követve vette először magára a papi talárt. Az ordinációs istentiszteleten Isó Dorottya veszprémi lelkész, valamint – a Hittudományi Egyetem részéről – dr. Reuss András professzor segédkezett a liturgiában, úgy is, mint akik személyükben a lelkészjelölt hitét formáló lelki otthonait is képviselték.

A lelkészavatást Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke végezte, aki igehirdetésében Róm 10,13–17 alapján bátorította a fiatal szolgatársat. Hangsúlyozta, hogy amikor Pál leírta az idézett sorokat, szíve tele volt félelemmel. Aggódott azért, hogy mi lesz Isten népével, ha nem fogadják be az evangéliumot. Nekünk is éreznünk kell, hogy kortársaink ránk vannak bízva. Emberek, akik tanúságtételünk nélkül nem üdvözülhetnek. A rád bízottak hűsége van rád bízva. Sokak életébe általad akarja Isten becsempészni az evangéliumot – szólt személyes hangon a püspök. Napi küldelem hirdetni az igét. A lelkész gyakran elismerést vár, vagy éppen értelmetlennek látja szolgálatát, esetleg a leterheltség gyötri. Ezt a felelősséget emberileg nem lehet elviselni, ezért csak az képes erre, aki Isten kegyelméből él. Mert a teológia legnagyobb ellensége – saját szívünk. Az elhívott szolgák tanúságtételében akarnak sokan ma is találkozni Jézussal. Ezért imádkozzunk a lelkészekért! – kérte a végezetül a gyülekezethez fordulva a püspök.

Dorn Réka Veszprémben született. Fiatalon elhunyt édesapja Bakonyszentlászlón és Kisbaboton volt lelkész. A balatonfüredi gimnáziumban érettségizett, majd a veszprémi egyetemen szerzett angol-német szakos tanári oklevelet. A tanári diploma átvétele utáni napokban vált nyilvánvalóvá a számára, hogy a katedra helyett édesapja hivatását kell követnie.

Egy évvel ezelőtt kötött házasságot Nagy Zoltán bakonytamási segédlelkésszel, és a hatodévet férje szolgálati helyén töltötte Ördög Endre bakonyszentlászlói lelkész felügyelete mellett.

A lelkészházaspárt – augusztus közepétől – a Nagyalásony-Dabrony-Nemesszalóki Társult Egyházközségbe küldte ki szolgálatra az egyházkerület püspöke.

M. Gy.

Regionális hozzárendelés: Veszprémi Evangélikus Egyházközség