Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - Méz a sziklából

Kultúrkörök

Könyvajánlat:

Méz a sziklából

Az idei Ünnepi Könyvhétre megjelent művek jegyzékében a címe miatt figyeltem fel Visky Ferenc, erdélyi református lelkész "Vallásos esszé" kategóriába sorolt áhítatos könyvére.

Az ajánlás szerint a kolozsvári Koinónia Kiadó újdonsága tágölelésű, tematikus, rövid írásokat tartalmaz az év minden napjára. Ezek a bibliai elmélkedések hiteles bizonyságai a szerző Istennel való élő kapcsolatának. Olyan egyetemes témákat feszegetnek, mint a boldogság, a szenvedés és a szabadság.

Minden további ismertetés helyett idézzük a kötet címadó írásának, a szeptember 24-re szóló gondolatoknak egy részletét (az új fordítás szerint: „Mézzel táplálta a sziklából”).

Kősziklából is mézet szopatott vele (Mózes V. könyve 32,13)

Mózes búcsúénekében mondja az Úrról: a kősziklából is mézet szopat sokat szenvedett népével. A mézeskannából mézet nyalni nem nagy dolog. De a sziklából, a nyomorúságból, a nehézségből mennyei áldást nyerni, örökölni és továbbadni: ez nagy dolog. Az áldások gyakran az átok ruháját öltik magukra. Ne álljunk meg a külsőnél, hanem merjünk beljebb hatolni! A héberben az áldás és az átok egyazon kifejezés. A kérdés ez: Hogyan viszonyulsz ahhoz, ami előtt állsz? Merj gondolkozni!

Ajánlotta:

Garai András