Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 29 - A BM a templomok biztonságáért

e-világ

A BM a templomok biztonságáért

Templombiztonsági programot indít a Belügyminisztérium; a kezdeményezés keretében a tárca pályázatot hirdet helyi akciótervek kidolgozására.

Hegedűs András bűnmegelőzésért felelős helyettes államtitkár a bűnmegelőzés kapcsán megbeszélést folytatott Veres András püspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárával, Bölcskei Gusztáv református püspökkel, a zsinat lelkészi elnökével, Szebik Imre evangélikus elnök-püspökkel és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetőségével.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az államitól az össztársadalmi bűnmegelőzés irányába szeretnének elmozdulni, ennek jegyében kívánják megszólítani az önkormányzatokat és a civil szférát, így az egyházakat is. Partneri együttműködésre törekszenek, s szeretnék elérni azon hivatások – pedagógus, orvos, pap – képviselőit, akik közvetlen kapcsolatban állnak az állampolgárokkal.

A megbeszélések során elhangzott: az egyházi iskolákban és a papnevelésben is már az alapképzés során meg kellene jelennie a bűnmegelőzési felkészítésnek.

A program a temetőkre, parókiákra és plébániákra is kiterjed, s a helyi elképzelésektől függően számos kezdeményezést foglalhat magában. Erre a célra kifejezetten egyházakkal kapcsolatos pénzügyi alap nem áll rendelkezésükre, a tárca a 700 millió forintos bűnmegelőzési cél-elő-irányzatból nyújt majd támogatást.

Az egyházakkal való együttműködés fontos területe a műkincsvédelem; a tárca arra szeretné ösztönözni a tulajdonosokat, hogy az értékesítés megakadályozására hozzanak létre belső leltárt műtárgyaikról.

(Somogyi Hírlap)