Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 32 - Segítségnyújtás krízisben lévő betegeknek

Egyházunk egy-két hete

Segítségnyújtás krízisben lévő betegeknek

Önkéntes kórházi segítők és beteglátogatók hétvégéje

Az önkéntes segítők és beteglátogatók mindeddig öt alkalommal találkoztak, hogy együtt erősödhessenek hivatásukban, és elmélyülhessenek szolgálatukban. Július 24–26-án azokat hívták össze Piliscsabára, akik részt vettek eddigi képzéseiken. Katolikusok, reformátusok, evangélikusok; önkéntes és profi beteg-, illetve kórházlátogatók, nővérek mintegy harmincan lehettek együtt.

A hétvége fő témája a krízis volt. Jó tudnunk: egész életünk krízisből krízisbe megy át, s ezek hatásait egy életen keresztül hordozzuk. Ezt az állítást igazolják a következő példák is, amelyeket a konferencián osztottak meg egymással a résztvevők.

Egy reumás beteg arról beszélt lelkigondozójának, hogy ő egy egyéjszakás kalandból származik, és amikor megszületett, anyja ezekkel a szavakkal vetette el őt magától: dobjátok a kutyáknak! Egy huszonéves depressziós betegségének gyökere hároméves koráig nyúlik vissza, amikor nem kapott elegendő szeretetet, védettséget, és hiányzott az édesanyja. Egy 27 éves lány még ma sem találja a helyét, mert gyermekkorában anyja mindig „lehülyézte” őt. Veszélyes lehet a serdülőbe beleoltott perfekcionizmus is, ha nem párosul azzal, hogy Istentől kaptuk tehetségünket és tudásunkat, melyeket mások javára kell kamatoztatnunk. Minden krízishelyzet visszaköszön tehát. Megkeresve az okokat, életünk kabátját újra kell gombolnunk.

Ezen a konferencián minden – a főzéstől, az énekléstől kezdve a reggeli és esti elcsendesedéseken át a krízisről hallott nagyszerű előadásokig és hozzászólásokig – végső soron a mi főorvosunkra, Jézus Krisztusra mutatott rá. Őróla mondta egyik orvos előadónk: „Én csak azt kérem, hogy sem életemben, sem halálomban ne hozzak szégyent rá.” Bárcsak mi is tudnánk közvetíteni ezt a jézusi szemléletmódot a krízishelyzetekbe került embertársainknak! Hisszük, hogy ez a hétvége is segített tisztábban látni a feladatokat, lehetőségeket, és megerősített, bátorított minden résztvevőt abban, hogy érdemes tovább végezni szolgálatunkat a kórházi betegágyak mellett.

Bajuszné Orodán Krisztina és Bolla Árpád

Regionális hozzárendelés: Kórházmissziói Szolgálat