Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 32 - Életmentő pap

Keresztutak

Életmentő pap

Élete árán mentett ki hét gyermeket a háborgó Adriai-tengerből egy olasz katolikus pap. A 44 éves Stefano Garzegno egy 50 fős kirándulócsoportot vezetett egyházközségéből Termoliba, hogy egy kellemes napot töltsenek a közkedvelt fürdőváros tengerpartján.

Néhány gyerek az erős hullámzás ellenére a vízbe vetette magát, és csakhamar felismerték: nem tudnak megbirkózni a magas hullámokkal. A megriadt fiúk és kislányok kétségbeesetten kiabáltak segítségért.

A lelkész papi reverendájában beugrott a vízbe, és néhány drámai percen belül épségben kimentette a mély vízből az összes bajba jutott gyermeket.

Időközben azonban annyira kimerült, hogy már nem tudott kiúszni a partra, tüdejébe víz szökött. Két felnőtt és csoportjának több tizenéves tagja megpróbálta kimenteni és újraéleszteni, de minden kísérlet hiábavalónak bizonyult.

„Hős volt, bátorsága nélkül a gyerekek már nem lennének az élők sorában. Nem várt mások segítségére, egy szál maga mentette meg a gyerekeket. Hősiességéért életével fizetett” – méltatta a papot Roberto Colacillo bojanói polgármester.

A Veronából származó lelkész, aki szenvedélyes úszó és mélytengeri búvár volt, 1987 óta szolgált a Molise körzetben fekvő Bojan városában.

(MTI)