Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 38 - Hálaadás 70 évért

Egyházunk egy-két hete

Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!

Hálaadás 70 évért

A Rákosszentmihályi Evangélikus Egyházközség szeptember 14-én ünnepelte temploma alapkőletételének 70. évfordulóját. A hálaadó istentiszteleten a gyülekezet tagjai köszönetet mondtak Urunknak az évtizedek alatt megtapasztalt szeretetért és gondoskodásért.

Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke beiktatása óta első alkalommal Rákosszentmihályon hirdette vasárnapi istentiszteleten Isten igéjét. A 37. zsoltár negyedik verséből kiindulva prédikációjában arra keresett választ: hol gyönyörködhet Urában gyülekezeteink népe. A természetben, művészetekben, zenében – amennyiben ezek nem torzultak el az idők folyamán – megtalálhatóak Isten nyomai, akárcsak a Sándy Gyula által tervezett evangélikus templomainkban. Egy Sándy-templom sok esetben emlékeztet erős várra, bástyára, de belépve melegséget, az erő és a szeretet harmonikus egységét élheti át a látogató. Az újonnan beiktatott püspök felhívta az egybegyűltek figyelmét az elrettentő, üres templomokra, amelyekben már nincsen élet, amelyekben már nem lehet gyönyörködni, hiszen halott kövek halmaza csupán. Hiányosak a válaszaink mindaddig, amíg el nem fogadjuk az evangélisták által lejegyzett örök érvényű mondatot: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.” Benne gyönyörködjünk, és akkor Ő tükröződik szavainkban, cselekedeteinkben, egész életünkben – zárta igehirdetését Gáncs Péter püspök.

A színvonalas zeneszámokkal gazdagított istentiszteletet közgyűlés követte, amelyen ünnepi beszédben köszöntötte a megjelenteket a gyülekezet volt lelkésze, dr. Karner Ágoston; az egyházközség első lelkészének fia, Tóth-Szöllős Mihály; Szemerei Zoltán kerületi, valamint dr. Kéri Lajos egyházmegyei felügyelő és Horváth Zoltán római katolikus plébános. Balog Zoltán, a Köz- társasági Elnöki Hivatal Társadalompolitikai Osztályának vezetője és Glatt-felder Béla országgyűlési képviselő szintén meleg szavakkal üdvözölte a megjelenteket.

Börönte Márta lelkésznő röviden ismertette a gyülekezet múltját, majd megtudhattuk: komoly felújítási munkálatok után áll az egyházközség, van tehát okuk az ünneplésre, a hálaadásra.

A Széchenyi-terv segítségével renoválták a lelkészlakást, az Országos Egyház támogatásával pedig sor kerülhetett a templom és a gyülekezeti terem külső-belső tatarozására. A helyi önkormányzat hozzájárulása, valamint a hürth-i gyülekezet adománya lehetővé tette egyebek mellett az orgona teljes felújítását is.

A név szerinti ajándékozás és köszönetnyilvánítás világossá tette: ebben a közösségben mindenkire figyelnek, mindenki fontos, mindenki számít.

Szabó Szilárd

Regionális hozzárendelés: Rákosszentmihály–Sashalmi Evangélikus Egyházközség