Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 38 - Külső-belső megújulás a Galga mentén

Egyházunk egy-két hete

Külső-belső megújulás a Galga mentén

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden örömet felülmúl az, amikor Isten házát betölti az ünnepre, hálaadásra összegyülekezett testvérek igére irányuló figyelme, az úrvacsorában megélt bűnbocsánat, az Istennel és emberekkel való közösség, a lélekből fakadó ének hangja. Ebben a felemelő élményben lehetett része az Észak-Pest megyei Galgagyörk és Váckisújfalu evangélikus gyülekezetének is. Szeptember 14-én délután tartott hálaadó istentiszteletükön – melyet megtisztelt jelenlétével D. Szebik Imre püspök és felesége, Benczúr László egyházkerületi felügyelő és Detre János esperes is – az elmúlt időszakban elvégzett munkálatokért mondtak köszönetet Istennek.

A galgagyörki gyülekezet templomát és lelkészlakását folyamatosan, évről évre újítja, szépíti; a felfrissült, fehérre festett falak kívül-belül is bizonyságai a tisztaságnak, egyszerűségnek. A dombtetőn álló templom új köntösbe bújt tornya a messze távolba hirdeti: Isten háza mindenkit hív, és várja a hozzá térőket. A felújított orgona akkordjai méltóságot, ünnepi hangulatot árasztanak. Az átalakított, kényelmessé tett parókia pedig a hűségesen, becsülettel végzett munkához biztosít megfelelő körülményeket a lelkésznek és családjának.

Szebik Imre ünnepi igehirdetésében az irgalmas samaritánusról szóló jézusi példázat alapján az Istennel való kapcsolatukról gondolkodtatta el a jelenlévőket. A Vele való szoros kapcsolat legfőbb gyümölcse az Isten, az embertárs és a minket körülvevő világ iránti szeretet. Ha ez a gyülekezet életében nem látható, mit sem ér a kereszténységünk – helyezte a résztvevők szívére az elnök-püspök.

Az istentiszteletet követő szeretetvendégségen Pintér János, az egyházközség lelkésze ismertette a felújítás történetét, majd Szebik Imre tartott beszámolót egyházunk mai helyzetéről, életéről, aktuális kérdéseiről.

„Öregek, ifjak, jöjjetek, mind kik hordoztok terheket, mind, akik békét kívántok!” – hangzott Szebik Imréné énekszolgálatában a hívás, amit a szívébe zárhatott a galgagyörk-váckisújfalusi gyülekezet Krisztusban és a testvéri szeretetben is egymáshoz tartozó közössége.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Galgagyörki Evangélikus Egyházközség