Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 44 - Szakteremavató Kőszegen

A közelmúlt krónikája

Szakteremavató Kőszegen

A kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolában az Oktatási Minisztérium „Iskolai Emlékezet” programja keretében 2003. október 17-én felavatták az „Arató István mennyiségtan szaktermet”.

Arató István 1916–1945-ig volt az iskola jogelődjének, a Gyurátz Ferenc Leánygimnáziumnak az igazgatója. Magyarországon ő volt az első, aki felismerte, hogy a tanítást nem osztálytermekben, hanem olyan külön helyiségekben kell szervezni, amelyek az egyes tárgyak tanításának megfelelően vannak berendezve és felszerelve. Az ő előterjesztésére engedélyezte az intézet egyházi főhatósága, hogy az 1934/35-ös tanévtől az iskolában bevezessék a „szakteremrendszert”.

A most felavatott szaktantermet Arató István elképzeléseinek megfelelően alakították ki. Az ünnepélyes avatáson jelen volt dr. Arató József, az iskola egykori igazgatójának fia is, aki az intézménynek adományozta azt a Krisztus-szobrot, amely egykor a vallástan termet díszítette.

A porcelánszobor Arató István haláláig a dolgozószoba „ereklyéje” volt, s kérésére halála után is kitüntetett helyet foglalt el a család életében. Ők azonban most elérkezettnek látták az időt arra, hogy a szobor visszakerüljön oda, ahonnét származott.

A szakterem mindamellett, hogy meghatározza az iskola új arculatát, erősíti a hagyományok őrzését, és jó alapot teremt a természettudományos tárgyak tanításához és tanulásához. Mindez fontos az iskola számára, annál is inkább, mivel a 2004/2005-ös tanévtől az informatika szakmacsoportos képzést is el szeretnék indítani.

Király Csaba

Regionális hozzárendelés: K?szegi Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium