Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 44 - Öt-hat ember ül a földön, mellettük hátizsák...

A közelmúlt krónikája

Öt-hat ember ül a földön, mellettük hátizsák...

Kicsit zötyögnek, mintha buszon utaznának. Nem egy kirándulás résztvevői ők, nem is túrázók csapata, hanem Dél-Pest megyei lelkészek – szombat reggel, a maglódi iskola tornatermének színpadán. A színpad előtt pedig az egyházmegye gyermeknapjának több mint száz résztvevője – csillogó szemekkel, valódi hátizsákokkal.

Koczor Ildikó írta meg számunkra a színdarabot Bendegúzról, aki hangosan kimondott átkaival romba döntötte szülővárosát. Az odaérkező turistacsoport már csak az eredménnyel szembesülhetett. Betört kirakatok, elpusztult állatok, szenny és menekülő emberek… Mindez a meggondolatlan szavak miatt.

Lázár Ervin meséje nyomán hadat üzentünk az úton-útfélen hallható „csúnya beszédnek”. Elutaztunk Bozsóba, ahol minden kimondott szónak súlya és következménye van, s azok a sokat hallott és könnyedén kimondott mondatok valóra váltak. Szerettük volna, ha a közönség soraiban ülő kicsik és nagyobbak elgondolkodnának azon, hogyan pusztítanak a „csúnya szavak”, és a darab végén – jelképesen – a szemétkosárba dobtuk valamennyit. Jó lenne, ha ott is maradnának!

Elhangzott Jakab levelének a nyelv bűneiről szóló intése is, és mintegy meglepetésként meghallgathattuk az Alberti Evangélikus Általános Iskola tanulóinak előadásában a szavaink tisztaságáról szóló igegyűjteményt.

Gyorsan múlt az idő, szólt a vidám ének, Victor Mónika remek táncokat tanított nekünk, fűztünk gyöngyöt, és a jó időben mókás játékokat játszottunk Péter Zoltán ceglédi lelkész vezetésével.

Napsugaras októberi nap volt, hálásak lehetünk érte, és azért is, hogy a maglódi gyülekezet gondoskodó szeretetét élvezhettük. Zárásként megtöltöttük a templomot, bátor szólisták vállalkoztak az előéneklésre, és hátizsákunkba belekerült Péterné Benedek Ágnes záróáhítatának alapigéje, illetve a hozzá fűzött gondolatai is: „Halljátok, és értsétek meg! Nem az teszi tisztátalanná az embert, ami bemegy a száján, hanem ami kijön a szájából, az teszi tisztátalanná az embert.” (Mt 15,10–11)

Túri Krisztina

Regionális hozzárendelés: Dél–Pest Megyei Egyházmegye