Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 44 - Pöcegödör alapján rekonstruálják Luther gyermekkorát

e-világ

Pöcegödör alapján rekonstruálják Luther gyermekkorát

Páratlanul gazdag lelőhely az a pöcegödör, amelyet Luther Márton szülői házánál találtak: immár nemcsak fél évezredes ételmaradék-maradványok, hanem gyermekjátékok is előkerülnek belőle.

Az 1483 és 1546 között élt Luther Márton (eddigi ismereteinkkel ellentétben) nagyon gazdag szülők gyermeke volt – állapították meg német régészek a leletek alapján, amelyeket a szülői ház ötszáz éves emésztőjéből ástak elő. Björn Schlenker elmondta, hogy a pöcegödörben egy barna, agyagból készült golyót is találtak, amelyről nagy bizonyossággal elmondható, hogy a gyermek Luther Márton játéka volt, aki 1484-től 1496-ig Mansfeldben élt.

A régészek találtak egy libacsontból készült öt centiméter hosszú éles hangú sípot is, továbbá – több késmarkolat mellett – egy vasból készült vésőt és egy ásót. Az eddig feltárt leletek között van még tíz darab 8-10 centiméter hosszú varrótű, több réz ékszer, és akadtak értékes kancsók, ablaküvegek és agyagból készült konyhaedények is az emésztőben.

A nagy mennyiségű marha-, disznó- és szárnyascsont arra utal, hogy Lutherék nagyon sok húst ettek, amit csak a gazdagabbak engedhettek meg maguknak. (Abban az időben különösen a szárnyas került sokba.) Találtak halmaradványokat és énekesmadár-koponyacsontokat is. Akkoriban ez utóbbiak is gyakran kerültek az asztalra. A feltárt leletek fahamuba ágyazódva évszázadokon át szárazon maradtak fenn az agyagos talajban.

Luther szüleinek házát 1805-ben lebontották, és csak tavaly találták meg az alapjait. A régészek egyelőre csupán félig tárták fel a kétszer három méteres, egy méter mély pöcegödröt, amelyre júliusban akadtak rá. A helyreállított leleteket jövőre külön kiállításon tekinthetik majd meg az érdeklődők.

(MTI)