Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 44 - Erős várunk az Úristen!

A hét témája

Erős várunk az Úristen!

Reformáció ünnepén vegyük elő új fordítású (!) Bibliánkat, és olvassuk el a Zsoltárok könyve alábbi igehelyeinek teljes szövegét. Luther éneke és egyházunk himnusza, valamint evangélikus köszöntésünk elkísér egész életünk során. Biztatásul, erősítésül és vigasztalásul olvashatjuk havi vezérigeként is ezeket a zsoltárverseket, például így:

Hónap Igehely Az ige kulcsszavai: ÚR – Isten – erős – vár Egész évben Zsolt 46,2.8.12 Isten a mi erősségünk, a Seregek Ura velünk van, Jákób Istene a mi várunk. Januárban Zsolt 18,2.3 Erősségem az Úr, az én váram. Februárban Zsolt 31,2.3 Uram, légy erős kősziklám, erős váram. Márciusban Zsolt 48,4 Úgy ismerik Istent, mint erős várat. Áprilisban Zsolt 59,10 Isten az én erős váram. Májusban Zsolt 59,14.17 Isten uralkodik, erős váram vagy. Júniusban Zsolt 59,18 Erős váram az Isten. Júliusban Zsolt 61,4 és 91,2 Te vagy erős bástyám, oltalmam és váram, Istenem. Augusztusban Zsolt 62,2.3 Csak Isten az én kősziklám, és erős váram. Szeptemberben Zsolt 62,6.7 Csak Isten az én kősziklám, és erős váram. Októberben Zsolt 71,1.3 Uram, légy erős kősziklám, te vagy az én sziklaváram. Novemberben Zsolt 94,22 és 62,8 Az Úr a váram, erős sziklám és oltalmam. Decemberben Zsolt 144,1.2 Az Úr az én erősségem, váram.

(Figyelem: A Károli-fordításban a fenti igék nem így szerepelnek!) Evangélikus himnuszunkat két fordításban is énekelhetjük: „Erős vár a mi Istenünk!” (EÉ 254 és 256) Ráadásként olvassuk el Sántha Károly fordításában is reformátorunk győzelmi énekét, melynek címadó kezdősora a nyíregyházi evangélikus nagytemplom bejárata fölött ragyogó aranybetűkkel hirdeti lutheránus köszöntésünket. Erős várunk az Úr Isten, Jó pajzsunk és fegyverünk. Kiáll érettünk, hogy segítsen, Ha vész támad ellenünk. Ős ellenségünk Háborog velünk Erővel, csellel, Nagy sok hadi szerrel, Nincs rettentőbb e földön.

Összeállította: G. A.