Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 44 - Séta a hartai temetőben

Keresztény szemmel

Séta a hartai temetőben

Bács-Kiskun megyében több olyan település található, ahol még élnek a sváb-német hagyományok. Köztük akad evangélikus többségű település is, mint például a Duna mellett fekvő Harta. Jóllehet a lakosság nagy része – a háború utáni ki- és betelepítések „eredményeként” – már nem beszéli a régi nyelvet, vannak még idősebbek, akik jól tudnak svábul. És persze a különleges szépségű temetőben is egymást érik a német feliratú sírkövek, melyek halottak napja környékén sokakat megállásra késztetnek. A gót betűs feliratokat hetilapunk egyik helybeli olvasójával, Sárosi Sándornéval böngésztük ki és fordítottuk le. Mint elmondta, a gyülekezet volt lelkésze, Palotai (Polster) Gyula segített a gyászolóknak a megfelelő szöveg megalkotásában. Amellett, hogy volt erre formuláskönyve, ő maga is költött sírverseket. A németül tudók kedvéért most mindkét nyelven leközlünk egyet, meghagyva néhány nyelvjárási írásformát is.

Mein Schmerz war lang, war groß und schwer Keine Hilfe war auf Erden mehr. Bis endlich kam der Tod geschritten, Sprach: Mensch, du hast genug gelitten. Bist nun erlöst von Schmerz und Qual: Gott führ dich in den Himmelsaal. Behüt euch Gott, ihr meine Freund’! Gattin, Kinder, Engel, Alle, die ihr mich beweint: Tröste Gottes Engel. Ich bin ja in süsser Ruh, Wo kein Leid vorhanden, Gönnt mir Frieden noch dazu. Ich hab’ überstanden. Betrauert von Gattin, Pflegekinder, Engeln, Geschwistern und Geschwisternkindern. Friede seiner Asche!

Nagy volt a fájdalmam és nehéz, Nem volt már a Földön segítő kéz. Míg végül a halál hozzám lépett, S szólt: eleget láttalak szenvedni téged. Nem kell már gyötrődnöd fájdalomban s szennyben, Isten vár tereád odafönn a mennyben. Isten óvjon titeket is, drága barátaim, Feleségem, gyermekeim, kedves unokáim! Mindenkit, kik itt engem sirattok, Vigasztaljanak őriző angyalok! Édes nyugalomba szenderültem immár, hol szenvedés helyett boldog béke rám vár. Ne háborgassátok nyugalmamat, hisz már a túlvilágon szolgálom Uramat. Gyászolja felesége, gyermekei, unokái, testvérei és azok gyermekei. Béke hamvaira!

Regionális hozzárendelés: Hartai Evangélikus Egyházközség