Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 45 - "Megbélyegzett" sárváriak

Egyházunk egy-két hete

"Megbélyegzett" sárváriak

Izelítő a sárvári bélyegkiállítás anyagából
A protestantizmus „születésnapjáról” évről évre együtt emlékezik meg a sárvári evangélikus és református gyülekezet. Az országos protestáns napok rendezvénysorozatához csatlakozva október 31-én 17 órakor közös istentiszteletet tartottak az evangélikus templomban, melyen Gyarmati István, az egyházközség lelkésze igehirdetéssel, Szentgyörgyi László református lelkipásztor pedig előadással szolgált. Az ünnepségen az evangélikus konfirmandusok „Az üdvösség ügynökei” címmel egy jelenetet is bemutattak. A templomi előadást az immár hagyományos bélyegkiállítás megnyitója követte a gyülekezeti teremben, mely ezúttal a háromszáz évvel ezelőtt kitört Rákóczi-szabadságharcnak állít emléket.

A kapolcsi Művészetek Völgye programjai között évről évre nagy sikerrel szerepel Kiss János evangélikus lelkész tematikus bélyegkiállítása. Ez adta az ötletet a sárvári lutheránusoknak: egy ilyen jellegű rendezvénnyel szerény körülményeik ellenére is részt vehetnek a protestáns napok programkínálatában. Az első években a Kapolcson már bemutatott bélyegeket állították ki, ám az utóbbi két esztendőben – az evangélikus és a helyi gyűjtők anyaga mellett – már olyan ritkaságokat is a látogatók elé tárhattak, amelyeket a tavalyi Kossuth-évfordulóra a Hadtörténeti Múzeumtól, idén pedig a Rákóczi-szabadságharc jubileumára az Országos Bélyegmúzeumtól kaptak kölcsön. Mindez nem valósulhatott volna meg, ha a Sárvári Bélyeggyűjtő Kör vezetőiben és tagjaiban nem találtak volna segítőkész barátokat. A nagy értékű kiállítási anyagokat ugyanis csak az ő tulajdonukban lévő szabvány tárlókban, szakszerű elhelyezéssel lehet bemutatni.

Október 31-én – hagyományos reformációi ünnepélyüket követően – dr. Gaál Péter, a Sárvári Bélyeggyűjtő Kör elnöke nyitotta meg a tárlatot. A kiállított anyagot és az évfordulós eseményt, valamint a reformációt méltatva a vendégkönyv bejegyzéseiből idézett: „Isten országa olyan, mint egy nagy értékű bélyeg, amelyet a gyűjtő, ha felfedez, mindenáron meg akar szerezni.”

Az ünnepségsorozat keretében természetesen minden évben sok más színes program is várja az érdeklődőket. Általában hat főbb programot szerveznek, melyeket egy-egy hangverseny, tudományos előadás, közéleti fórum tesz aktuálissá és emlékezetessé. Így a Nádasdy-vár dísztermében szerepelt már meghívott ünnepi előadóként dr. Hafenscher Károly nyugalmazott teológiai tanár és dr. Sulyok Elemér katolikus teológus, továbbá Prőhle Gergely államtitkár, Balczó András olimpikon, Szokolay Sándor zeneszerző, Tőkés László püspök, illetve Wittner Mária ’56-os forradalmár is.

-i -n

Regionális hozzárendelés: Sárvári Evangélikus Egyházközség