Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 46 - Teológiai szimpózium a Barcaságban

Keresztutak

Teológiai szimpózium a Barcaságban

Reformációi ünnepségsorozatot tartott a Brassói és Kolozsvári Evangélikus Egyházmegye Barcaújfalu és Krizba gyülekezeteiben október 30–31-én. Az ünnep alkalmából teológiai szimpóziumot és ünnepi istentiszteletet szerveztek. Az első napon – melynek fő témája „A nők változó szerepe az egyházban és a társadalomban” volt – Pataki Júlia jogász, bukaresti parlamenti képviselő, valamint Szabóné Mátrai Marianna, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője tartott előadást.

A második nap a diakóniának az egyház szolgálatában betöltött helyzetét és jelentőségét járta körül. (A brassói egyházmegye lelkészi munkaközössége ugyanis ebben a félévben ezzel a kérdéssel foglalkozik behatóbban.) Az előadásokat Barcsa István zsejki lelkész, illetve dr. Szabó Lajos, az EHE rektora tartotta. Az alkalmak kezdő áhítatain a két esperes – Adorjáni Dezső és Köncze Geréb Árpád – szolgált. Az ünnepi istentiszteletek igehirdetői feladatát Szabó Lajos, illetve Mózes Árpád püspök látta el. A több száz fős gyülekezet az ünnepi alkalmakat közös vacsorával zárta, a barcaújfalusi és a krizbai gyülekezetek vendégszeretetét élvezve.

A magyarországi vendégek a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben találkoztak Juhász Tamás rektorral, meglátogatták a csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és az apácai gyülekezetet, házigazdájuk pedig a tatrangi gyülekezet, illetőleg Székely Levente lelkész volt.