Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 46 - Emlékezés Pógyor Istvánra és gróf Teleki Lászlóra

Keresztutak

Emlékezés Pógyor Istvánra és gróf Teleki Lászlóra

Megemlékező ünnepség
„Az igaznak az emlékezete áldott.” (Péld 10,7)

A Keresztyén Ifjúsági Egyesület és a józsefvárosi református egyházközség november 7-én két helyszínen is megemlékezett a KIE két nehéz sorsú titkáráról, Pógyor Istvánról és gróf Teleki Lászlóról. A megemlékezés részt- vevői először a 301-es parcellában rótták le tiszteletüket Pógyor István sírjánál, aki éppen 50 évvel ezelőtt, 1953. november 7-én szenvedett mártírhalált a börtönben. Itt a fiatal generáció nevében elsőként Marton Tamás, az MKIE titkára mondott beszédet. A közel ötven kortárs barát és munkatárs előtt kiemelte az emlékezés fontosságát, és ígéretet tett arra, hogy továbbviszi az emlékezés lángját a mai KIE munkatársaival, vezetőivel együtt. Az ünnepség egyik érdekes momentuma volt, amikor Dobos Ágoston felolvasta azokat a kérdéseket, melyeket Pógyor Istvánnak tettek fel a tárgyalások során. Ezekből kiderül, hogy az akkori keresztény ifjúsági vezetőt azzal vádolták: részt vesz az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítésében... Az alkalom végére a sírhely megtelt a barátok és a régi KIE-csoportok nevében elhelyezett csokrokkal, koszorúkkal.

A megemlékezés 17 órakor a Salétrom utcai templomban folytatódott, ahol már közel kétszázan jelentek meg. A józsefvárosi református gyülekezet tagjai egy emléktáblát állítottak gróf Teleki Lászlónak és Pógyor Istvánnak, melyet dr. Szabó István, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke leplezett le. Ezt követően a napokban 93. születésnapját ünneplő D. Kovács Bálint ny. lelkipásztor emlékezett meg Pógyor Istvánról, majd Hegyi Füstös István ny. lelkész beszélt gróf Teleki László presbiteri és egyházmegyei gondnoki szolgálatairól, Marton Tamás pedig a kettőjük KIE-ben betöltött szerepét ismertette. Az alkalom végeztével Bacskai Bálint, a gyülekezet lelkipásztora bocsátotta el áldással a gyülekezetet.

-nt-