Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 46 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Az alább közölt általános könyörgő imádságot szeretettel ajánljuk minden gyülekezet figyelmébe, bátorítva a lelkészeket arra, hogy az istentisztelet liturgiájának alakításakor számoljanak a rovatunk nyújtotta lehetőséggel is.

Teremtőnk, köszönjük neked ezt a világot, melyet nekünk ajándékoztál, hogy hűséges őrizői és gondozói legyünk. Bocsásd meg, hogy gyakran hűtlen sáfárok, tékozló gyermekek vagyunk. Nem becsüljük meg, hanem tönkretesszük a tőled kapott javakat, mérgezzük a termékeny földet, az éltető levegőt, a friss vizeket. Önző módon elpazaroljuk drága kincseidet, nem gondolva az utánunk jövő nemzedékekre. Kérünk, formálj minket engedelmes és felelős munkatársaiddá, hogy megakadályozzuk teremtett világod rombolását és pusztulását.

Megváltó Urunk, Jézus Krisztus! Köszönjük, hogy az idők teljességében eljöttél értünk, és az idők végén visszajössz hozzánk és értünk. Köszönjük, hogy te vagy az Eljövendő, aki helyet készítesz nekünk az atyai házban. Te azt akarod, hogy mi is ott legyünk majd örökre, ahol te vagy. Addig is segíts, hogy megtaláljuk helyünket, küldetésünket ebben a világban, hogy ott legyünk, ahol te akarsz minket látni felelős, szolgáló szeretettel. Te vagy a jó pásztor, aki úgy is gondoskodsz nyájadról, hogy egymásra bízol minket benne. Mutasd meg, hogy kinek tartozunk jó szóval, segítőkész mozdulattal, figyelmes, találékony szeretettel.

Szentlélek Úristen, közösségteremtő Lélek! Köszönjük, hogy megőrzöd és megújítod a te néped. A múló egyházi esztendő végéhez közeledve hálát adunk, hogy hétről hétre megszólaltattad közöttünk az élő és ható igét, hogy megeleveníted egyházunkat, gyülekezeteinket és benne minket is. Köszönjük, hogy te életre tudod kelteni a száraz csontokat is, ezért bizodalommal tekinthetünk előrement szeretteinkre éppúgy, mint saját hazamenetelünkre, feltámadásunkra és örök életünkre.

Szentháromság Isten, köszönjük földi hazánkat. Te segítsd bölcs döntésekre vezetőinket, hogy felelősen éljenek a kapott hatalommal, és soha ne éljenek vissza vele, hiszen e világ urai elmennek: egyedül te vagy az eljövendő Úr, akinek adatott minden hatalom menynyen és földön.

Urunk, kezedbe tesszük le múltunkat, tiéd a jövő, legyen a tiéd a jelenünk is! Fogadj el minket, legyen tiéd az egész életünk most és mindörökre! Ámen.