Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 46 - Pillanatkép az Egyházi Közművelődési Egyesület életéből

Keresztutak

Pillanatkép az Egyházi Közművelődési Egyesület életéből

A hazai közművelődés ügyéért munkálkodó, a történelmi egyházakhoz kötődő intézményeket igyekszik összefogni az Egyházi Közművelődési Egyesület, amely november 4-én tartotta munkaértekezletét a Magyar Művelődési Intézetben.

A tanácskozáson jelen volt Kiss László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának munkatársa is. A Közművelődési Főosztály főtanácsosa a pályázati lehetőségekről és az ezzel kapcsolatos teendőkről tájékoztatta a jelenlévőket.

Dr. Kádár Zsolt református esperes, az ökumenikus beállítottságú, így evangélikusokat is tömörítő közhasznú szervezet elnöke a megbeszélés után bővebb információval is szolgált az egyesület történetével kapcsolatban. Mint elmondta, az Egyházi Közművelődési Egyesület egy esztendővel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy összefogja az egyházak által működtetett intézményekben dolgozó közművelődési szakembereket, valamint azokat, akik a gyülekezetekben kulturális munkát végeznek. Létrejötténél tizenkét szervezet bábáskodott, de mostanra már mintegy félszázra nőtt a tagok és támogatók száma.

Az egyesület idén májusban Egerben kétnapos konferenciát rendezett „Az egyházak közművelődési szerepe a mai magyar társadalomban” címmel. Dr. Kádár Zsolt ezúton is megköszönte, hogy az evangélikus egyház anyagilag is támogatta ezt a szimpóziumot, ahol dr. Frenkl Róbert országos felügyelő is tartott előadást. Következő tudományos összejövetelüket húsvét után, Székesfehérváron szeretnék megrendezni, melynek tervezett témája „A magyar egyházi kultúra helye az európai kultúrában” lesz.

Az Egyházi Közművelődési Egyesületről az érdeklődők a következő címeken kaphatnak bővebb felvilágosítást: dr. Kádár Zsolt, 3300 Eger, Markhot F. u. 2. Tel. és fax: 06-36/414-804, e-mail: kadarzs@hu.inter.net, valamint Magyar Művelődési Intézet, Kereszti Ferenc, 1011 Budapest, Corvin tér 8. Tel.: 06-1/487-0366, e-mail: keresztif@mmi.hu

Gazdag Zsuzsanna