Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 49 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Az alább közölt általános könyörgő imádságot szeretettel ajánljuk minden gyülekezet figyelmébe, bátorítva a lelkészeket arra, hogy az istentisztelet liturgiájának alakításakor számoljanak a rovatunk nyújtotta lehetőséggel is.

Mindenható kegyelmes Isten! Hálát adunk neked, hogy szent igéd hirdetésére ma is küldesz embereket, ahogyan egykor angyalt küldtél az evangéliummal. Szükségünk van ma is vigasztalásodra az egymással nem törődő világban. Kérünk, áldd meg egyházadat, hogy igéd és a szentségek által a megértés és az egymásra figyelés helye lehessen az emberek között. Szenteld meg Szentlelked erejével, hogy a Jézus földi eljövetelével kapott kegyelem felé hívogasson minden népet. Add, hogy Krisztus Urunk visszajövetelekor mindannyian felkészülten állhassunk színed elé. Addig pedig tégy minket egymás segítségévé – ne csak karácsony ünnepének közeledtével, hanem egész éven át, hogy a szeretet és a hit cselekedeteit gyakoroljuk egymás között mindenkor.

Köszönjük, Urunk, hogy te óvod életünket és az egész világ életét! Kérünk, hallgattasd el a fegyverek és a gyűlölet szavát szerte a világban. Olyan sokan szenvednek mások bűnei miatt. Add, hogy a szeretet szava terjedjen a földön, és tudjunk gyógyítani is, ne csak sebeket ejteni. Erre vezess minden népet a földön! Erre tanítsd országunk, népünk vezetőit, munkájukon keresztül is minden magyar embert!

Köszönjük, hogy vigyázol minden egyes emberre. Kérünk, áldd meg a családokat, hogy a házastársak szeretetben éljenek egymással. Vond egymáshoz közelebb a szülőket és a gyermekeket, hogy ne kötelességből törődjenek egymással, hanem örömmel engedelmeskedjenek a szeretet szavának. Térítsd a szülők szívét a gyermekekhez, hogy ne pusztán anyagi javakkal, hanem teljes életükkel, lelkükkel mellettük álljanak, jó példát mutassanak. Adj akarást minden ember szívébe, hogy a segítő szeretet cselekedeteivel álljanak a betegek és a magányosok mellé. Készíts fel minket Jézus Krisztus, a te szent Fiad visszajövetelére, hogy igaz lelkülettel és szilárd hittel állhassunk meg ítélőszéked előtt. Ámen.