Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 49 - Lelkésziktatás Várpalotán

Egyházunk egy-két hete

Lelkésziktatás Várpalotán

Tóth Attila
Az advent beköszönte előtt néhány órával, november 29-én délelőtt iktatták be hivatalába a várpalotai gyülekezet új lelkészét. Tóth Attila személyében immáron a 33. lelkipásztor kezdi meg szolgálatát a dunántúli városban.

Ittzés János püspök az iktatási meghívón szereplő igevers – Ézs 43,1 – alapján szólt a megválasztott lelkészhez. Prédikációjában utalt arra, hogy a szolgálatba beiktatott lelkésznek is lehetnek félelmei, kérdései: vajon helyt tud-e állni, talál-e segítőtársakat a gyülekezetben? Nem szabad megfeledkeznünk ugyanakkor arról, hogy félelmeink többnyire onnan származnak, hogy az emberek elvárásainak akarunk eleget tenni. „A mai, bilincsben élő nemzedéknek hirdesd Isten közelségét. Tégy félre minden emberi bölcsességet, és hirdesd az igét – bátorította szolgatársát a püspök –, hiszen az Úr megígérte, hogy veled lesz.”

Tóth Attilát Ördög Endre, a Veszprémi Egyházmegye esperese iktatta be hivatalába, majd a megválasztott lelkész lépett a szószékhez – szintén Ézs 43,1 versével. Ő elsősorban a Várpalotán élők félelmével kapcsolta össze Isten igéjét. Az egykori fejlett iparvárosban ma sokak számára kilátástalan a helyzet. Mint az új lelkész prédikációjában kiemelte: a meghívón szereplő ige valóságát élete során többször is megtapasztalta. Azért jött ide, hogy bátorítsa a gyülekezetet, az itt lakókat. Szolgálatának középpontjába – ökumenikus elkötelezettséggel – a szabadító Úrról szóló evangéliumot akarja helyezni. A néven szólító Istenről szeretne szólni a várpalotai szószéken, mert ezt tekinti az egyház legfontosabb feladatának.

Az ünnepi közgyűlésen Varsányi István felügyelő köszöntötte a gyülekezetet, majd Ördög Endre esperes fejezte ki reménységét afelől, hogy az új lelkész vezetésével Várpalotán egy vonzó, az egyházmegye számára is példamutató közösség fejlődik. Lukács András református lelkész, püspökhelyettes az igehirdetéshez kapcsolódva elmondta, hogy azoknak, akik a mindenható Úr szolgálatában állnak, nincs okuk a félelemre. A közvetlen előd, Pintér Mihály tábori lelkész azt helyezte utódja szívére, hogy bárki is szolgál a gyülekezetben, a növekedést mindig Isten adja. Sándor Frigyes miskolci lelkész a családtagok nevében szólt, és a gyülekezet szeretetébe ajánlotta az új lelkipásztort. Leszkovszki Tibor polgármester üdvözlő szavaiban pedig annak a reményének adott hangot, hogy a lelkészcsalád otthonra lel ebben a dunántúli városban.

Végezetül Ittzés János püspök az egyházkerület öröméről szólt. A háborúban elesettek emléktábláján olvasható szöveg analógiájára a gyülekezetben szolgáló lelkészek névsora mellé azt kellene odaírni: értetek élünk. A püspök azt kívánta, hogy ezek sorába álljon be Tóth Attila is...

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Várpalotai Evangélikus Egyházközség