Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 49 - Egy kiállítás képei

Kultúrkörök

Egy kiállítás képei

Késsel karcolt grafikák

Berkesiné Kismarjai Hedvig 1962 óta szerelmese a grafikának. Pályája kezdetén öt évig a Pannónia rajzfilmstúdió, majd a Révai Nyomda grafikusa volt, Debrecenbe költözése után pedig a nagy múltú Alföldi Nyomda munkatársaként dolgozott. Amatőr művész, aki közel 10 éve jelent meg műveivel a kiállításokon. Önállóan nyolc alkalommal, csoportos tárlatokon pedig négyszer szerepelt – Debrecenen kívül Budapesten, Verőcén és Kőszegen. Gyűjteményes anyagának kamarakiállítása december 1-jén nyílt meg az Országos Mezőgazdasági Könyvtár évadzáró tárlataként.

Muzsikus családból származik – nem véletlen tehát a Musszorgszkijtól kölcsönzött cím –, családjának minden tagja művész. A magyar líra és zene világából, költők és zeneszerzők műveiből meríti témáit: alkotásaiban összekapcsolódik a zene, az irodalom és a filozófia. Munkásságát „a rossz minőség ellenforradalmá”-nak nevezte megnyitó beszédében dr. Mózsa Szabolcs egyetemi magántanár.

Rézkarc finomságú mívességgel alakította ki sajátos technikáját, a karcolt grafikát. Ez a nagy munkát igénylő technika felhengerezett felületen, „egy szál késsel” készül, rendszerint sötét alapon, amelyből így varázsos, csillogó, derengő vagy foszforeszkáló fények tűnnek elő. Berkesiné Kismarjai Hedviget gyakran ihletik meg költemények vagy maga a természet. Állatábrázolásait is mély gondolatokat ébresztő környezetben jeleníti meg.

Tematikájában egyetemes sorskérdésekkel, az ősi magyar világképpel, a fényért vívott küzdelemmel, a teremtett világ iránt érzett szent alázattal találkozunk, balladisztikus hangszerelésben. Művészete minden ízében magyar, ugyanakkor egyetemes értéket is képvisel – tudatja, hogy „fecseg a felszín, és hallgat a mély”. Figyelni kell rá. Megéri.

A képek nagy része megvásárolható, elérhető árakon (kb. 10 ezertől 35 ezer forintig). A kiállítás igen rövid ideig, december 12-ig tart nyitva, naponta 9–18 óráig az I., Attila út 93. alatt.

Kovács Mária