Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 5 - Csendesnap Csornán

Egyházunk egy-két hete

Csendesnap Csornán

A Győr-Soproni Evangélikus Egyházmegyében gazdagítja a munkát az a korosztályi program, amelyet Tubán József lelkész szervezett. Az ifjúsági vezetők csornai csendesnapján – február 8-án – a rábaközi kisváros evangélikus templomában Szeverényi János és Isó Dorottya tart előadást.

A tervezett menetrend szerint 9 órakor istentisztelettel kezdődik a nap, majd „Ifjúság és gyülekezet” címmel Szeverényi János kelenföldi lelkész, esperes arról a szomorú tapasztalatról beszél az egybegyűlteknek, hogy a jól működő gyülekezeti ifjúsági közösségek munkájukkal többnyire nem szívesen kapcsolódnak be az úgynevezett felnőtt gyülekezet életébe, mert unalmasnak érzik az istentiszteleti közösséget. Szeverényi János mondandójával a változtatásokra keres megoldást, vagyis olyan kérdéseket jár körbe, mint például azt, hogy az ifjak előtt járó nemzedék maradinak tekintető-e, vagy a fiatalok akarják-e felrúgni mindazt, ami a szó nemes értelmében hagyományos.

Isó Dorottya veszprémi lelkész az ifjúság és a hitvallásosság kapcsolatáról beszél a csendesnap résztvevőinek. Azt elemzi, hogy a fiatalok és a gyermekek mennyire kiszolgáltatottak a korszellem hatásainak. Arról is szól, hogy az egyházban végzett ifjúsági munkában nem kap-e túl nagy terepet a világias gondolkodás, észrevehető-e a hitvallásos kötődés az egyház ifjúsági munkájában, illetve mennyit adhatunk fel hagyományainkból a remélt siker érdekében.

Délután egy órától fórumon vitathatják meg a résztvevők a két elhangzott – esetleg más – téma részleteit. A két órakor kezdődő záró áhítatot Weltler Rezső, a győri szeretetház lelkész igazgatója tartja. Az ebéd miatt a szervezők azt kérik, hogy az érdeklődők legkésőbb február 3-ig jelezzék részvételi szándékukat a csornai lelkészi hivatal címén (9300 Csorna, Köztársaság u. 10.) vagy a (96) 262-396-os telefonszámon, illetve a tuban.jozsi@freemail.hu e-mail címen.

G. Cs.

Regionális hozzárendelés: Csornai Evangélikus Egyházközség