Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 5 - Jézus Krisztus a cserkészetnek is Ura

A hét témája

Jézus Krisztus a cserkészetnek is Ura

Ichthüsz-könyvek II.

Érdekes és tanulságos olvasmányul szolgálhat a "Jézus Krisztus a cserkészetnek is Ura" címmel megjelent új Ichthüsz-könyv mindazok számára, akik érdeklődnek az ifjúsági és cserkészmunkában megjelenő protestáns sajátosságok iránt.

Abban a korban, amikor az egyházi és felekezeti identitástudatnak mind az ismereti, mind pedig az érzelmi oldala olyan bizonytalanná vált, hasznos kézbe venni egy könyvet, amely rávilágít a protestantizmus néhány karakterisztikus pontjára.

A kiadó előszavában dr. Bóna Zoltán így határozza meg e mű feladatát: „E könyv pedig az egységes magyar cserkészmozgalmat kívánja megerősíteni, amelybe nemcsak beléphet mindenki, hanem azon belül járhatja azt az utat, amely maga az igazság és az élet, ahol nincs első és másodosztályú cserkész, hanem testvériség van, méghozzá nem a hasonlóságban, nem az egyformaságban, nem is egymás puszta és megalázó tolerálásában, hanem a Jézus Krisztusban. Ez a könyv Ichthys könyv kíván lenni. Jézus Krisztusnak, az Isten fiának, a mi Megváltónknak tetsző könyv.”

A cserkészvezetők számára e kötet tananyag és kézikönyv is egyben. Az egyes fejezetek világosan tükrözik a mű célját, nevezetesen a legfontosabb alapismeretek átadását a jelen és jövő cserkész- és ifjúsági vezetői számára a biblia- és hitvallásismeret, egyháztörténet, egyházismeret, valláspedagógia, lelkigondozás tárgyköréből. Ezen túlmenően liturgiai tanácsokat is találhatunk a könyvben, amelyek a cserkészprogramok megszervezéséhez nyújtanak gyakorlati segítséget, valamint protestáns zsoltárokat és dicséreteket. Utoljára, de nem utolsósorban meg kell, hogy említsük még az irodalmi válogatást is: Ady Endrétől Czine Mihályon és Sütő Andráson keresztül Tompa Mihályig számos szerző írásait olvashatjuk.

A kötetben a fejezeteket összekötő és figyelemfelkeltő idézetek Ravasz Lászlótól, Luther Mártontól, Kálvin Jánostól, Kölcsey Ferenctől származnak. Az Ichthüsz-cserkészet szellemi atyjával, Karácsony Sándorral saját írásaiból vett szemelvényeken keresztül találkozhat az olvasó.

Köszönet illeti mindazokat, akik önzetlen munkájukkal hozzájárultak e mű megvalósulásához: Gilicze Andrásnét és családját, Bérczes Lajost, Szőllősy Györgyöt, Pathó Gyulát és természetesen a kiadáshoz anyagi támogatást nyújtó Magyarországi Evangélikus Egyházat, a Magyarországi Református Egyházat és a Mobilitás Alapítványt.

A kiadó a könyvet minden cserkészcsapatnak megküldte. További példányok megrendelhetők a kiadó címén: Evangéliumi ICHTHYS Cserkészalapítvány, 1122 Budapest, Krisztina krt. 2–4. I/14b, telefon és fax: 356-41-11.

Csobolyó Katalin