Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 50 - Öröm Csömörön

Egyházunk egy-két hete

Öröm Csömörön

A csömöri templom
Az idei advent a csömöri gyülekezet életében az emlékezés és hálaadás időszaka is, hiszen a Pest megyei település lutheránus hívei advent második vasárnapján éppen 130 évvel ezelőtt szentelhették fel templomukat. Az elmúlt hét vasárnapján e jeles évforduló alkalmából ünnepi istentiszteletre gyűltek össze az egyházközség tagjai.

Hogy mi minden történt 130 esztendővel ezelőtt? Az alapító okirat tanúsága szerint „ez évben ment férjhez Ferencz József koronás királyunk leánya, Gizella Ludovika Mária császári herczeg- és ausztriai főhercegnő Lipót bajor herczeghez. Ugyanekkor nyittatott meg a bécsi világkiállítás is.” A nevezetes dokumentumból az is kiderül, a templom „tervét Menko és Kolbenbeyer pesti építészek szívességből készíték, építését pedig Zier Keresztély építőmester vállalta fel 8700 forintért, építési anyag s a szükséges napszám és fuvaron kívül. 1000 tégla belekerült 24 forintba, egy mérő mész 3 ft 50 krajcárba. Az alapba többrendbeli pénzdarabot tétettek s az alapkő a torony jobb oldali részébe tétetett le.”

Az 1873. május 4-ei alapkőletétel után a csömöri hívek még abban az évben, advent második vasárnapján templomszentelési alkalmon adhattak hálát az Úristennek az elvégzett munkáért. A gyülekezet azóta is öt-tíz évente szépítette, újította, bővítette, adakozó szeretettel gondját viselte az Úr hajlékának, a gyülekezeti háznak és a parókiának. Detre János, az Észak-Pest Megyei Egyházmegye esperese a múlt vasárnapi igehirdetésében ezt így fogalmazta meg: „Az elvégzett munkák egyértelműen azt jelzik, hogy a gyülekezet számára fontos ez a templom, mely ennek a közösségnek nagy értékű, pótolhatatlan kincse. Hiszen ez Isten próféciájának helye, ahol angyali és emberi szó hangzik el...”

Az esperes a múltat felidézve név szerint is felsorolta a gyülekezetben eddig szolgáló lelkészeket, áldást kívánva a jelenlegi lelkész, Solymár Péter munkájára, aki immár 33 esztendeje pásztorolja nyáját.

Detre János visszaemlékezett a három évvel ezelőtti ünnepi alkalomra is, ahol a csömöriek a kívül-belül teljesen felújított templomukért adtak hálát, mely azóta is ezzel a megszépült külsővel várja az oda betérőket.

Boda Zsuzsa

Regionális hozzárendelés: Csömöri Evangélikus Egyházközség