Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 50 - A Biblia múltja, jelene és jövője

Keresztutak

A Biblia múltja, jelene és jövője

Ulrich Fick előadásáról

Ulrich Fick és tolmácsa, Balla Péter
Egy örök „bestseller”, a Szentírás állt dr. Ulrich Fick december 5-én tartott előadásának középpontjában. A német evangélikus lelkész 1973 és 1988 között volt a Bibliatársulatok Világszövetségének főtitkára. A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán elmondott beszámolójában elsősorban ennek a szervezetnek a szemszögéből vizsgálta a Biblia múltját, jelenét és jövőjét.

„A legfontosabb cél: minden ember számára hozzáférhetővé tenni az anyanyelven olvasható Ó- és Újszövetséget. Ennek előfeltétele a szöveghű, érthető fordítás, a Szentírás eredeti, görög és héber nyelvű szövegét alapul véve” – hangsúlyozta. Mivel ezt egyetlen egyház sem tudja egyedül elvégezni, ezért mind az egyes országokban, mind pedig világviszonylatban ökumenikus együttműködésre van szükség. Jelenleg több mint nyolcszáz bibliafordítási projekt van folyamatban, ezek közül számos olyan akad, amely több felekezetet is érint.

Dr. Ulrich Fick szólt arról is, hogy munkájuk során figyelembe kell venniük a kereszténység mai területi megoszlását is. 1900 körül a keresztények több mint fele Európában élt. Ma ez az arány mindössze 19%. Napjainkban Afrika lakosságának már 19%-a keresztény, holott 1900 táján még csak 1,5%-uk vallotta magát Krisztus követőjének. Emellett Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában is egyre nő a keresztények száma. „Biztos vagyok benne – zárta előadását Ulrich Fick –, hogy a nemzeti bibliatársulatok, valamint a Bibliatársulatok Világszövetsége a jövőben sem marad munka nélkül.”

Gazdag Zsuzsanna