Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 50 - Heti útravaló

Élő víz

Heti útravaló

Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Az Úr jön hatalommal. (Ézs 40,3.10)

Advent harmadik hetében az Útmutató reggeli igéi az útkészítés feladatának fontosságáról és az eljövendő Úrról adnak hírt, hogy felkészíthessük szívünket Jézus befogadására. Keresztelő János az ítélő bírót várta, de Jézusban a testet-lelket egyaránt gyógyító orvos jött el. Ne ítéljük el Jánost, hanem bízzuk ezt az Úrra (1Kor 4,5). Bizony mi is hányszor mást vártunk, pedig Isten azt adja, akire (amire) igazán szükségünk van! Ezért ne botránkozzunk meg Jézusban (Mt 11,6), hanem ismerjük fel és valljuk meg bűneinket (Mt 3,6)!

Mit jelent tehát János felhívása: „Készítsétek az Úr útját! – Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöt!” (Mt 3,3.8)? A bűnbánat keresztségét és a megtérésben nyert új életet. Az adventi hírnök Jézusra mutat, aki utána jön (Mt 3,11). A kegyelembe fogadott Mária engedelmes szívvel hallgatta Gábriel híradását Jézus születéséről: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!” (Lk 1,38) Te hogyan fogadod a Magasságos Fiának eljövetelét?

Azért jön, hogy te is kegyelembe fogadott lehess! „Hű az, aki elhív erre titeket; és ő meg is cselekszi azt.” (1Thessz 5,24) Isten ígéretei Krisztusban valósulnak meg: „Azokra őbenne van az igen, és ezért általa van az ámen is, az Isten dicsőségére általunk.” (2Kor 1,20) Pál írja: „Isten pecsétjével el is jegyzett minket.” (2Kor 1,22) Te is az ő tulajdona vagy-e már, és szívedbe adta-e a Lélek zálogát? A trónuson ülő kezében egy hétpecsétes titkot, Isten végső időkre vonatkozó tervét rejtő könyvet lát János apostol. A hét kérdése: hol, mikor, mi felett, miért és kiért „győzött az oroszlán Júda törzséből, a Dávid utóda”? (Jel 5,5) Válaszodat annak az Úrnak mondd el, aki felé utat építettél. De ne feledd: ezt csak azért teheted, mert a Bárány keresztje már összekötötte a menny és a föld között a bűn miatt tátongó szakadékot!

Garai András