Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 6 - Német egyházak az USA háborús tervei ellen

e-világ

Német egyházak az USA háborús tervei ellen

A német egyházak az elmúlt hétvégén szokatlanul éles hangon intettek óva egy Irak elleni háborútól. Az evangélikus egyház tanácsának elnöke, Manfred Kock azt vetette George Bush amerikai elnök szemére, hogy úgy viselkedik, mint egy „vallásos fundamentalista”, aki azt hiszi, hogy küldetést teljesít. Washington már meg sem próbálja komolyan, hogy diplomáciai megoldást találjon az iraki konfliktusra – fogalmazott Kock a Stuttgarter Zeitungban.

Karl Lehmann bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke a Bild am Sonntagnak adott nyilatkozatában „erkölcsi szempontból megengedhetetlennek” nevezte a Washington által szorgalmazott „preventív háborút”. A bíboros szerint az olyan háború, amely zsarnoki vagy veszedelmes kormányok megdöntésére, illetve a veszély megelőzésére irányul, „erkölcstelen”. Mindent meg kell tenni a katonai konfrontáció elkerülése érdekében – hangoztatta Mainz püspöke.

(MTI)