Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 6 - Rendkívüli közgyűlés a Déli Egyházkerületben

Egyházunk egy-két hete

Rendkívüli közgyűlés a Déli Egyházkerületben

Püspökválasztás esedékes a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületében. A több mint tizenöt éve szolgáló D. dr. Harmati Béla püspök ez évben tölti be 67. életévét, az egyházi törvényben előírt püspöki nyugdíjkorhatárt. A választást mindenkor jelölési eljárás előzi meg. A kerülethez tartozó öt egyházmegye – a Pesti, a Kelet- és Nyugat-Békési, a Bács-Kiskun és a Tolna-Baranyai – jelöltjeinek listáját a jelölőbizottság január 31-én terjesztette a rendkívüli kerületi közgyűlés elé.

A törvényi előírásoknak megfelelt nyolc jelölt közül hat – betűrendben – dr. Fabiny Tamás (Budapest), Győri Gábor (Budapest), Smidéliusz Zoltán (Nemespátró-Gyékényes), dr. Szabó Lajos (Budapest), Szabóné Mátrai Mariann (Budapest) és Szabó Vilmos Béla (Paks) nem vállalta a jelölést. Így a közgyűlésnek két jelölt – Gáncs Péter (Budapest) és Lupták György (Kiskőrös) – személyéről lehetett döntenie, illetve arról, hogy 50% + 1 szavazattal fölveszi-e őket a végleges jelöltlistára.

Váratlan „eredmény” született. A két jelölt közül egyik sem kapta meg a szükséges 21 voksot – Gáncs Péter és Lupták György egyaránt 20-20 szavazatot kapott!

A kerületi felügyelő – a törvényeinkre való hivatkozással – a jelölési eljárást érvénytelennek nyilvánította, és új jelölési eljárást kezdeményezett. Eszerint az egyházmegyéknek 2003. március 17-ig kell beküldeniük jelöléseiket. A beküldött javaslatok összesítése március 24-én történik. (A jelöltek listáját a 2003. április 25-re összehívandó rendes évi kerületi közgyűlés fogja véglegesíteni, és akkor kerül sor a választás kiírására.)

Az egyéb ügyek tárgysorozati pontnál dr. Sólyom Jenő kerületi felügyelő felolvasta a közgyűléshez január 24-én írott levelét. Nagy meglepetésként hatott, hogy ebben a levélben 2003. május 24-től, az Országos Közgyűlés tervezett napjától lemondott kerületi felügyelői tisztségéről. A lemondólevél annál inkább is érthetetlen volt a közgyűlés számára, mert a felügyelő szerkesztésében éppen a rendkívüli közgyűlésre jelent meg a Luther Kiadónál a Déli Egyházkerület és gyülekezetei történetét, népmozgalmi és szolgálati adatait, statisztikáit, intézményeit, lelkészeit, püspökeit, felügyelőit nagy gondossággal bemutató, több mint 500 oldalas könyv. (A kötet részletes bemutatására és dr. Sólyom Jenő lemondásának okaira lapunkban még visszatérünk. – A szerk.)

A közgyűlés az új felügyelő megválasztásának lebonyolítására hármas bizottságot választott Káposzta Lajos püspökhelyettes-esperes, Kendeh György lelkész és Koszorús Oszkár orosházi egyházmegyei felügyelő személyében. A határidők igazodnak a püspökválasztási határidőkhöz, így az április 25-én ülésező rendes évi közgyűlés véglegesíti majd a jelöltek listáját, és a püspökválasztással egyidejűleg születik majd döntés az új felügyelő személyéről is.

Tudósítónktól

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület