Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 6 - Lehet-e farsangja Isten népének?

Élő víz

Lehet-e farsangja Isten népének?

"Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek." (Fil 4,4)

Isten népének nemcsak karácsonya, vízkeresztje, nagypéntekje, húsvétja van, hanem farsangja is. Az Üdvözítő eljött a világba, beavatása is megtörtént. Ezek után – hogy a hétköznapok szürkeségét oldja – az ember örömvágya a két nagy ünnepkör közé beiktatott egy közjátékot, a farsangot. Ám lehet-e farsangja Isten népének is, vagy ez csak amolyan világi mámorkeresés?

Minden bizonnyal lehet, hiszen földi létünk és örökéletünk át- meg átjárja egymást, egyik sem önmagában létező. Miképp a karácsonynak és a húsvétnak is megvan a maga evilági vetülete, úgy a farsangot is lehet a Krisztussal való találkozás feletti örömben ünnepelni.

A karácsonyi gyertyafények kihunytak, már az ajándékok frissessége is megfakult. De az a tény, hogy a Világosság eljött a világba, továbbra is tény marad. Nem vagyunk magunkra hagyatva! Jézus maga kér fel, szelíden és gyengéden, hogy engedjük át Neki a vezetést, az Ő lépéseihez igazítsuk a magunk lépteit, Isten öröktől elkészített dallamára. Örömmel feltöltekezni nemcsak szabad, de létszükséglet is! Hálás szívvel fogadni minden kedves gesztust, felénk küldött mosolyt, apró szívességet. Minden új napon megköszönni a még meglévő lehetőségeinket, a hibáik ellenére is szívünknek oly kedves szeretteinket, a felhőt és napot, a fehérbe öltöztetett fákat. Esténként pedig örülni annak, ami jó ért, amit sikerült elvégeznünk, és elrendezni Jézusunkkal mindazt, amit rosszul tettünk, elmulasztottunk, vagy amit ellenünk vétettek. Így lehet mienk az az öröm, melyre Urunk biztat, s mely védelmet is nyújt ezáltal az életet fertőző vírusok ellen. Az öröm kiapadhatatlan forrása az, hogy Jézussal – és általa az Atyával – személyes kapcsolatban lehetünk. Minden egyéb e kapcsolat alá rendeződhet. Farsang öröme is, nagyhét szorongása is, az elkerülhetetlen bánat nehéz időszaka is. Azért fontos a farsangi öröm megélése, hogy legyen erőnk akkor, amikor majd fel kell vennünk és vinnünk keresztünket. S közben ott tudhatjuk rajtunk drága Megváltónk tekintetét, láthatjuk őt nagypéntek sötét fátylán keresztül is a felragyogó húsvét fényében. Annál tisztábban láthatjuk, minél több időt töltöttünk vele farsangi örömben.

Szántó Vilmosné