Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 7 - "Színdarabosok" farsangi találkozója Pesterzsébeten

Egyházunk egy-két hete

"Színdarabosok" farsangi találkozója Pesterzsébeten

A "színdarabosok" egyik csoportja
A farsang nemcsak a mulatságok, vigasságok ideje, hanem a színdaraboké is. Emlékszem a nagytarcsai farsangi szeretetvendégségre, melyen apám mindig gondoskodott jól kiválasztott és megrendezett színdarabokról is.

A karácsonyra sok gyülekezetben készülnek jelenetekkel. Győri Gábor pestlőrinci lelkész ötlete volt, hogy teremtsünk lehetőséget arra, hogy ezek az egyszer bemutatott jelenetek nagyobb nyilvánosságot kapjanak. Ilyenkor még a fejekben van a darab, nem kell újratanulni őket, és a befektetett energia mások számára is kamatoztatható.

A pesterzsébeti segédlelkésznő, Győri János Sámuelné festette háttér előtt a legkülönbözőbb helyszíneken játszódó jelenetek egy nevezőre kerültek: a karácsonyra, a benne lévő evangéliumra hívták föl a figyelmet.

Az ősagárdi csoport – Szolga-Tőkés Sándor lelkész feleségének vezetésével – február 8-án, szombaton még a kőbányai bábos találkozón remekelt. A tucatnyi gyermeknek maradt energiája arra, hogy egy nappal később ismét lelkesen előadja Túrmezei Erzsébet Kié lesz a kisködmön? című darabját.

A pestlőrinciek muzsikáltak, lelkészük áhítattal szolgált. A kispestiek pedig verset mondtak, míg lelkipásztoruk, Széll Bulcsú imádsággal nyitotta meg a hagyományteremtő alkalmat.

A házigazda gyülekezet leányai Trézsi néniék új házába kalauzolták a figyelmes publikumot, a fiúk pedig izgalmas nyomozásba kezdtek egy elveszett karácsony ügyében. A váciak leánycsoportja koreografált jelenettel hódolt a betlehemi jászol előtt. Ugyanebből a gyülekezetből érkezett fiatalok szellemes darabot adtak elő arról, miként szeretné a Gonosz megrontani egy család karácsonyát – sikertelenül. Mint ahogy ezt a találkozót sem sikerült meg nem történtté tennie sem fagynak, sem szélnek, sem lustaságnak, sem érdektelenségnek.

Hála érte Istennek!

gyjs

Regionális hozzárendelés: Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség