Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 8 - A Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete Közgyűlésének

Közlemények, nyilatkozatok

A Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete Közgyűlésének

Budapest, 2003. január 24.

Tisztelt Egyházkerületi Közgyűlés! Kedves Testvérek!

Amikor ezt a levelet írom, még előtte vagyunk a püspökjelöltség vállalását vagy nem vállalását tartalmazó borítékok felbontásának. Ezt fontosnak tartom leszögezni, hogy világos legyen: a továbbiakban leírtaknak nincs köze ahhoz, hogy a nyilatkozásra felkértek közül kik vállalják a jelöltséget, s közülük kiket nevez meg a közgyűlés hivatalos jelölteknek. Megzavarni sem kívántam ezt a folyamatot, ezért kértem azt, hogy az előre megírt, zárt borítékban elküldött levél csak most kerüljön ismertetésre a közgyűlés előtt.

Ismeretes, hogy 2000 őszén csak hosszas tépelődés után, a beiktatás későbbre halasztását is kérve vállaltam újra az egyházkerületi felügyelői szolgálatot. Akkor elmondtam, hogy bár fenntartásaim megmaradtak a kialakult egyházvezetési rendről, végül meghajoltam az egyházkerületből jövő kérés előtt, hogy ne lépjek véglegesen vissza.

Az azóta eltelt két évben a feszültségek nem oldódtak, sőt tavaly ősszel az országos elnökségen belül nyilvánvalóvá vált, hogy ez a helyzet tartósan, a ciklus végéig nem tartható fenn. Bár magam mögött érezhettem az egyházkerület széles körű támogatását, az egyház belső békességének megőrzése érdekében úgy döntöttem, hogy egy olyan pillanatban távozom az országos elnökségből, melyben nem veszélyeztetem a közelgő püspökválasztást.

Mivel törvényeink szerint ez csak úgy lehet, ha nem maradok az egyházkerület felügyelője, ezért most, amikor már túl vagyunk a jelöltállításon, bejelentem, hogy ez év május 24-i határidővel véglegesen lemondok a déli egyházkerületben betöltött felügyelői tisztségéről. A határnap az országos közgyűlés tervezett napja, melyen reményeim szerint elfogadásra kerül néhány olyan rendelet, melyek kidolgozásában még szeretnénk részt venni.

Az egyházkerület számára a felügyelő személyénél sokkal fontosabb, hogy ki lesz a püspök. Ehhez a választáshoz kérek Istentől bölcsességet az egyházkerület gyülekezeteinek.

Erős vár a mi Istenünk! Sólyom Jenő egyházkerületi felügyelő

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület