Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 9 - Betlehemi képeskönyv - 2002

Kultúrkörök

Betlehemi képeskönyv - 2002

Hetilapunk annak idején szívesen adta közre a Magyar Kézművességért Alapítvány és a Magyar Országos Művészi Kézműves Egyesület betlehemi jászol készítésére szólító közös felhívását.

Az immáron kilencedik alkalommal kiírt pályázatra beérkezett alkotások – a hagyományokhoz híven – a legkülönfélébb természetes anyagokból, így bőrből, fából, agyagból, csuhéból, szalmából, textilből, nemezből stb. készültek. A nemes vetélkedésben nemcsak szakmabeliek, de műkedvelő alkotók is részt vehettek, egyénileg vagy csoportosan. A kiállításon bemutatott művek fotóit a szervezők egy szép kivitelű albumba rendezték, és így mindenki számára hozzáférhetővé tették.

„Becsülendő a bátorság, hogy akik pályáznak, vállalják a megmérettetést, a nyilvánosságot. A diktátumok világában, a médianyomás és manipuláció erőterében csodálatos merészség minden egyes ábrázolás, amely vállalja a Bibliának Máté és Lukács evangéliumában leírt, Izajásnál és Mikeásnál jövendölt eseményét: az Isten Fiának közénk születését” – írja a szemet gyönyörködtető és lelket felüdítő alkotások gyűjteményének bevezetőjében Brückner Ákos Előd ciszterci plébános.

A naptári dátumtól függetlenül, valahányszor kézbe vesszük ezt a könyvet, minden egyes műben újra átélhetjük a Megváltó földre jöttének csodáját.

Szerkesztőségünk szívesen venné azon evangélikus testvéreink jelentkezését, akiknek alkotása bekerült a Betlehemi képeskönyvbe. (A könyv megvásárolható a Magyar Kézművességért Alapítvány Irodájában Gergely Imrénél: 1054 Budapest, Kálmán I. u. 22., tel.: 06 1 354-3146)

Boda Zsuzsa