Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 9 - Diakóniai konferencia

Egyházunk egy-két hete

Diakóniai konferencia

A Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében került sor február 20-án Budapesten a diakóniai bizottság elnöke, Kendeh György által összehívott országos konferenciára. Ezen egyházunk szeretetotthonainak vezetői és a diakóniai bizottság tagjai képviseltették magukat, közel ötvenfős létszámmal.

  1. Szebik Imre püspök nyitó áhítata után a délelőtti programban először dr. Kovács Ibolya, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetője tartott előadást a szociális törvény módosításáról, a szociális ellátásokról, a jövő terveiről. Az informatív előadás befejező részében ismertette az intézmények pályázati lehetőségeit.

Ezt követően Szebik Imre – a johannesburgi diakóniai konferencia tézisei alapján – a Lutheránus Világszövetség vonatkozó állásfoglalásáról tartott előadást. Kiemelte, hogy az LVSZ soron következő nagygyűlésének (Kanada, Winnipeg) témacíme a „Gyógyulást a világnak”. Meghatározó tehát a diakóniai irányultság.

Frenkl Róbert országos felügyelő, az Evangélikus Egészségügyi Centrum szakmai, szervezési, technikai előkészítésének menetéről, helyzetéről szólt, diakóniai munkánk egészének összefüggésében.

Minden előadást célratörő, lényegi megbeszélés követett.

Délután még inkább a napi gyakorlat felé fordult a figyelem, a délelőtti eszmeiség talaján váltva aprópénzre a problémákat. Egyházunk gazdálkodását érintő pénzügyi kérdésekről Szemerei Zoltán gazdasági igazgató és Kendeh Györgyné adtak tájékoztatást, illetőleg vezettek konzultációt. A konferencia Kis János kecskeméti lelkész áhítatával zárult.

Megerősítést nyert, hogy a diakónia-szolgálat közelít egyházi életünk centrumához. Az intézményi diakónia mennyiségi és minőségi fejlesztése mellett a következő időszak prioritása a gyülekezeti diakónia erősítése, felzárkóztatása.

lt

Regionális hozzárendelés: