Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 31 - A KDNP a kormány egyházpolitikájáról

Keresztutak

A KDNP a kormány egyházpolitikájáról

Sodródás, betartás az egyházaknak, kínos blamázs – így összegezte az állam egyházpolitikájával kapcsolatos álláspontját július 20-án dr. Semjén Zsolt. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke által az Országgyűlés irodaházába meghirdetett sajtótájékoztatón részt vett dr. Latorcai János, a KDNP választmányának elnöke is.

Dr. Semjén Zsolt röviden ismertette az egyház ellen irányuló intézkedéseket: negyedére csökkentették a templomrekonstrukciós keretet, áfakötelessé tették az egyházi ingatlanrendezéshez kapcsolódó építkezéseket, folyamatosan zajlik az egyházi iskolák ellehetetlenítése.

A KDNP elnöke végül arról beszélt, hogy kínos blamázst jelent a kormány számára az a tény, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szociális törvény egyházakra vonatkozó részét, mely szerint egyházi szociális intézmények csak akkor kaphatnának állami támogatást, ha ehhez a helyi önkormányzatok is hozzájárulnak. Az Alkotmánybíróság egyetértett azzal, hogy egy ilyen típusú határozat diszkriminatív, és sérti a vallásos embereket.

A képviselők ismertettek egy írásos anyagot is, amelyben az államkincstár arra hivatkozva utasított el egy templom akadálymentesítésére vonatkozó egyházi kérelmet, hogy a támogatás „kirekesztő szervezeteknek nem adható”.

MTI