Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 33 - Hogy újra szóljon a dal

Keresztutak

Hogy újra szóljon a dal

IV. országos ökumenikus gospelzenei fesztivál

Az idén augusztus 28-án immár negyedik alkalommal rendezik meg Solymáron az országos ökumenikus gospelzenei fesztivált. A tervezett programokról az alapító-főszervezők egyikével, Jeney Erzsébettel beszélgettünk.

– A Petőfi rádió munkatársaként már tizenöt esztendeje foglalkozik a gospel műfajjal. Négy évvel ezelőtt pedig – Illéssy Mátyás akkori solymári római katolikus plébánossal karöltve – útjára indította az e zenei irányzatot népszerűsítő országos ökumenikus fesztivált. Mi motiválta az elhatározását?

– Az előbb említett rádiós munkámnak köszönhetően közelebbről is megismerkedhettem a hazai, különböző egyházakhoz kötődő keresztény könnyűzenei együttesekkel. Ekkor gondolkodtam el azon, milyen kevés publicitást kapnak ezek az igen színvonalas muzsikát játszó csapatok, annak ellenére, hogy olyan örök erkölcsi értékekről szólnak, mint hit, közösség- és hazaszeretetet. Ezen az áldatlan állapoton szerettem volna változtatni a rendelkezésemre álló eszközökkel, és felvonultatni minden felekezet zenészeit és együtteseit, szem előtt tartva a fesztivál mottóját: „Hogy egyek legyenek…”

– Idén hol és mikor lesz a rendezvény?

– Augusztus 28-án a solymári sportcentrumban és a szabadtéri színpadon 13 órától 22 óráig a dallamos rock, a latin zene, a blues, a jazz, a spirituálé, valamint a kórusmuzsika is szerepel a repertoáron, helyenként magyar népzenei motívumokkal gazdagítva az egyébként is színes palettát. Idén is eljön közénk Póka Angéla, aki ezúttal a hasonlóan különleges hangú Fatimával együtt lép színpadra, és énekel duettet. Ismét üdvözölhetünk körünkben olyan kedvelt előadókat is, mint a Signum zenekar, amely nemrégiben jelentette meg Hazatérés címmel új lemezét, továbbá a kiskőrösi evangélikus Gospel Sasokat, akiket idén a Szürke Verebek jazzbandája kísér, valamint az első magyar gospelmisét megjelentető Pax Vobis együttest és a gálaműsorban rendre frenetikus hangulatot teremtő Regős Zsoltot és Fráter kórusát Miskolcról. Hallhatunk majd hagyományos gospelt Dávid Viktóriától, aki ezúttal egy kis kórussal és egy férfi szólóénekes partnerrel lép színpadra. Ugyancsak gospelt hallhatunk az ígéretes, miskolci Seven Soul Singerstől, a rákospalotai Lumen Christi kórustól és a nagykanizsai Anima, a Lélek hangjai kórustól, amelynek tagjai vérbeli show-műsorral készülnek. A kortárs keresztény könynyűzenei kategóriában a szegedi Via Stellis, a kecskeméti NOS, a Pilgrim, a váci Psalmus, a miskolci Szőlővesszők és a pécsi Angyalfiókák koncertje követi egymást. Idén először Pintér Béla is föllép a solymári fesztiválon – a kálvinista Róma küldötteként – közkedvelt debreceni gyerekénekeseivel, a Csemetékkel.

– Ennél nemigen lehet többet nyújtani.

– Azért mi mégis megpróbáljuk „felülmúlni önmagunkat”. Idén több éve tervezett, igazi különlegességekkel szeretnénk gazdagítani a műsort: igent mondott a meghívásunkra, és ellátogat hozzánk az olasz (fossanói) Trust in Jesus gospelkórus, valamint reményeink szerint üdvözölhetjük a holland KC Girls lányegyüttest is a gálaműsorban. Így idén a fesztivál történetében először külföldi vendégeket is tudunk fogadni.

– Ehhez a gazdag kínálathoz vélhetően jelentős anyagi erőre van szükség.

– Igen. Sajnos ez a legnagyobb probléma. A költségeink ugyanis jelentős mértékben megnövekedtek, támogatóink viszont megfogyatkoztak. Többletet a fesztivál hírnevét és rangját emelő külhoni együttesek meghívása jelent, a hiányt pedig az okozza, hogy tavalyi nagyobb szponzoraink – a gazdasági nehézségek miatt – az idén már nem tudtak segíteni bennünket.

– Netán még az is előfordulhat, hogy ebben az évben mégsem szól és száll a dal Solymáron?

– Szívből remélem, hogy erre nem kerül sor. Azonban igaz, hogy abban az esetben, ha most – az anyagiak kérdésében – nem sikerül megvalósítani a fesztiválra eddig jellemző összefogást és valódi egységet, akkor komoly gondokkal kell szembenéznünk. A hangtechnikához és a nyomdaköltségekhez szükséges fedezet nélkül ugyanis sajnos nem tudnak maradéktalanul megvalósulni ezek a szép tervek. Ezért kérem a lap olvasóit, akik a fesztivál visszatérő, lelkes és hálás látogatói, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a fesztivál megrendezéséhez. Találkozzunk minél többen augusztus 28-án Solymáron a sportcentrum szabadtéri színpadán!

GaZsu